luni, septembrie 26, 2022

Mihaela Bilic atrage atenția că mierea de albine îngrașă. Desi este perceputa drept un produs cu valente exclusiv pozitive, in realitate mierea reprezinta o „capcana dulce”.

”Dincolo de miturile legate de miere in ceea ce priveste sanatatea,as vrea sa va atrag atentia asupra impactului ei asupra siluetei,” atrage atenția medicul nutriționist Mihaela Bilic care oferă și explicația, mai jos:

Te-ar mai interesa: SCHIMBARE TOTALĂ! Mesajul Anamariei Prodan pentru ...

Mierea este un dizaharid cu compozitie IDENTICA cu cea a zaharului, adica contine molecule de glucoza si fructoza. Daca in structura zaharului aceste molecule sunt legate intre ele, in cazul mierii ele sunt libere, prin urmare organismul nostru le absoarbe fara niciun consum energetic

Cu alte cuvinte, daca pentru zahar e nevoie de un efort minim al metabolismului pentru a desface dizaharidele in monozaharide, in cazul mierii hidroliza dintre moleculele de glucoza si fructoza este deja facuta de albine.

Mierea de albine îngrașă

Mierea este un produs cu putere de indulcire mai mare decat a zaharului, se absoarbe mai repede in sange si are un indice glicemic mai mare (105 fata de 90 pentru zahar). In consecinta mierea declanseaza o descarcare mai mare de insulina din pancreas si ingrasa mai tare!!

Te-ar mai interesa: Cum sa alegeti un camin de batrani potrivit pentru...

Din punct de vedere energetic, comparate la greutate egala, mierea are mai putine calorii fata de zahar (3 cal/g fata de 4 cal/g). Insa diferenta e compensata din plin prin consistenta mierii: fiind foarte densa este mai grea, deci la volume egale va contine mai multe calorii. Pentru ca este lichida, mierea de albina ocupa mai putin spatiu fata de cristalele de zahar, asa ca trebuie considerata un „zahar topit”.

Te-ar mai interesa: Meghan Markle s-a plâns că familia regală NU a plă...

– 1lingurita zahar= 4-5 grame= 16-20 calorii
– 1 lingurita miere= 8-10 grame= 25-30 calorii

Avantajul mierii in raport cu zaharul este puterea mai mare de indulcire, prin urmare obtinem aceeasi intensitate a gustului dulce folosind o cantitate mai mica de produs.

Deci atentie, daca indulciti cu miere puneti UN VARF de lingurita ca echivalent pentru o lingurita de zahar!

1 masura de miere= 1,5 masuri zahar ca si putere de indulcire
Concluzia: prestigiul mierii in raport cu sanatatea nu are justificare cand e vorba de silueta. Mierea e un condiment, nu un aliment de baza si trebuie consumata cu masura, similar zaharului, strict pentru placerea gustului, a scris nutritionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Te-ar mai interesa: Ce se va întâmpla cu școlile în această iarnă: Se ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private