vineri, martie 24, 2023

Așa cum suntem sfătuiți să facem an de an analizele de rutină, așa ar trebui să mergem și la dermatolog, pentru un control, cel puțin o dată la 12 luni. Motivul principal este cancerul de piele care este diagnosticat în fiecare an la 3 milioane de persoane din întreaga lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății. În România, Dr Leventer Centre – clinică de referință în domeniul dermatologiei – a înregistrat un număr triplu de cazuri de cancer de piele în 2014 față de 2013, de exemplu. Expunerea la soare fără niciun fel de măsură de precauție are consecințe dramatice și tot mai des întâlnite.

Te-ar mai interesa: Ce risc ai să faci infarct? Un indiciu vital poate...

“Controlul anual al pielii este obligatoriu cu atât mai mult cu cât recent a fost tras semnalul de alarmă asupra riscului sporit de a dezvolta melanom malign de novo (din senin) – chiar și în cazul persoanelor care nu au alunițe. Iată, lipsa acestora nu este o asigurare de sănătate veșnică, deoarece persoanele care nu le au pot face cancere cu evoluție mai gravă. Controlul anual permite surprinderea din timp a unor leziuni cutanate riscante”, afirmă medicul Mihaela Leventer, unul dintre dermatologii de top din România.

Alunițele sunt primele semne de pe piele care trebuie să vă pună pe gânduri, mai ales dacă sunt asimetrice, au margini neregulate, mai multe culori și cresc în dimensiune. Dar nu singurele. Și leziunile provocate de expunerile la ultraviolete, precum keratozele solare, pete roşii, aspre şi descuamate, de pe față, scalp, urechi, braţe, se pot transforma în carcinoame spinocelulare, o formă de cancer cutanat.

Te-ar mai interesa: Alimente de evitat la micul dejun. Cum îți faci ră...

“Se pot întâlni concomitent mai multe alunițe active pe pielea unei persoane, precum și mai multe leziuni canceroase independente la același pacient”, explică fondatoarea Dr Leventer Centre.

Cancerul de piele se tratează cu succes dacă este depistat în stadii incipiente. În cazul în care pacienții ajung târziu la medic, consecințele pot fi dintre cele mai grave.

Persoanele în stadii avansate de cancer cutanat suferă mutilări importante. Carcinoamele bazocelulare, deși nu au un risc vital, pot distruge structuri anatomice importante. Am văzut, adesea, pacienți fără buză, nas, ureche sau un ochi trăind cu un imens handicap. Unele tumori au o evoluție spre deces dacă nu sunt tratate în stadii incipiente. Ignorarea semnelor pielii produce multă suferință și costuri ulterioare mari”, afirmă medicul.

Te-ar mai interesa: Cât de periculoși sunt polipii de colon? Ce trebui...

La ora actuală, costurile unei intervenții de eliminare a unei leziuni maligne în stadii incipiente încep de la 200 de lei într-o clinică privată. Însă sumele investite în tratament cresc în cazurile în care boala este avansată și se impun teste precum biopsia, analizele imunohistochimice, depistarea de ganglion santinelă și investigațiile radiologice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private