Sari la conținut

Dr. Mihaela Leventer: ”Nu toate leacurile băbești funcționează.” Iată pe care le recomandă medicul

Arsurile solare afectează serios în acest sezon pielea multor români. Dornice să ajungă la mare, nerăbdătoare să-și coloreze pielea, uitând de cremele cu SPF și încercând să câștige cât mai mult pigment într-un timp foarte scurt, multe persoane pur și simplu uită că soarele nu iartă niciun exces la orele prânzului. Și astfel, vacanțele sunt deseori perturbate de simptome supărătoare.

“Arsurile solare produc usturime, uneori durere, bășicarea pielii cu risc de suprainfecție, pătare, accentuarea cuperozei și apoi îmbătrânirea prematură a pielii cu accentuarea ridurilor, modificarea texturii cutanate și apariția leziunilor ca urmare a supraexpunerii la UV. Pe termen lung, pielea agresată de lumină poate dezvolta diverse forme de cancer cutanat, carcinomul fiind cel mai frecvent întâlnit”, spune medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Cele mai periculoase sunt arsurile solare din copilărie pentru că, în timp, transformă pielea în candidat aproape sigur la cancer. Dar și adulții trebuie să le evite, chiar dacă medicina clasică și cea naturistă oferă soluții de moment. Acestea trebuie folosite cu discernământ, avertizează medicii.

“Nu toate leacurile băbești sunt bune pe arsură. Dintre cele utile amintesc compresele reci cu ceai de mușețel sau lapte răcit, umezirea zonei cu soluție de bicarbonat de sodiu folosit în bucătărie sau cu soluție diluată de oțet alb. Mai simplu ar fi să se facă dușuri reci și să se aplice alcool medicinal. Recomand și administrarea de ibuprofen tablete pe cale orală, aplicarea unui lapte de corp sau gel antiarsură solară ușor, gel de arnică, o cremă cu mușețel”, adaugă coordonatoarea Dr Leventer Centre.

Specialistul interzice remedii precum iaurtul, sucul de roșii, uleiurile sau untul topit care pot agrava arsurile. În plus, dr. Leventer recomandă o vizită la medicul dermatolog, cât mai curând posibil, după expunerea nesăbuită la soare. Cele mai afectate zone în cazul arsurilor sunt capul, decolteul, brațele și picioarele, în lipsa aplicării regulate a cremelor cu factor de protecție.

Pe fața unei persoane care a stat la soare sau solar poți descoperi zone aspre ușor roșiatice care sunt keratozele solare, leziuni de altfel precanceroase, decolteul înroșit ca și pielea de la gât arată o modificare cronică de fotoîmbătrânire, aspectul fiind în opoziție cu pielea de sub bărbie protejată natural și care pare să aibă o vârstă mai tânără”, concluzionează medicul Mihaela Leventer.

Așadar, o piele îmbătrânită prematur este și un tribut plătit expunerii necontrolate la soare. Asta pe lângă riscurile crescute pentru sănătate, pe care le putem supraveghea doar prin vizite regulate la dermatolog.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel