vineri, iunie 2, 2023

România se confruntă în aceste momente cu adevărate focare de scarlatină, spre spaima părinților. Medicii din mai multe județe atrag atenția asupra infecției cu streptococul beta-hemolitic grup A.

Medicul pediatru Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, atrage atenția asupra valului de infectări din ultimele săptămâni produse de Streptococul beta-hemolitic grup A (GAS), explicând și tratamentul cel mai eficient împotriva acestui streptococ.

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

„În ultimele săptămâni au fost diagnosticați, la noi în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, foarte mulți copii cu infecție produsă de Streptococ beta-hemolitic grup A (GAS).

Cred că ar trebui să știm câteva lucruri, înainte de a escalada faimoasa noastră streptofobie națională… Deopotrivă medici și părinți aveam, înainte de pandemie (vezi și postările mai vechi pe această temă, aici în SVC), o reacție emoțională în cazul întâlnirii cu GAS.

Pandemia a părut să ducă la dispariția din circulație a tuturor agenților patogeni a căror transmitere este facilitată de mâini murdare și nerespectarea etichetei tusei/strănutului. Spălatul mâinilor, dezinfectarea suprafețelor (deseori excesivă) si purtatul măștilor au fost „responsabile” pentru scăderea majoră a cazurilor de boli infecțioase la copil in 2020-2022.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru DIABETICI: atenție la ACEST „ef...

Odată cu renunțarea la măsurile oficiale de minimalizare a riscului de transmisie a virusului SARS-CoV-2, în martie 2022, au revenit „bunele” obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție. Căci, vorba aia, am scăpat de dictatura medicală…

Infecția cu GAS este contagioasă si uneori poate evolua foarte grav. In istoria modernă a României există povestea tragică a prințesei (fiica regelui Carol I) ce a murit la 4 ani de scarlatină

Te-ar mai interesa: Este OFICIAL: România în criză socială! Începe GRE...

Dar acum scarlatina este tratabilă! Nu există nici un motiv de panică deoarece nu a fost identificată nici o tulpină de GAS rezistentă la peniciline. Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, Penicilină V sau Amoxicilină. Iar la cei cu alergie la penicilină, dar fără istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generatie I. Practic nu exista tulpini rezistente.

Despre macrolide, numai de bine… Le putem utiliza cu succes dacă antibiograma dovedește că GAS nu este rezistent la acestea (eritromicină, azitromicină sau claritromicină).

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

Și trebuie să fim calmi. Panica nu ajută la nimic. Nici autodiagnosticul…

Spun asta pentru că faimoasa scarlatină este ușor de recunoscut – ea are erupție aspră la palpare, pe piele (mai ales pe corp și foarte rar pe față), ce se descuamează ulterior, febră mare și limbă zmeurie.

Ca în pozele atașate

1. Intâi apar depozite albicioase

2. La dispariția progresivă a acestora limba rămâne zmeurie.

Te-ar mai interesa: Prea mult fier în sânge. Sideremia mare, semn de a...

CONCLUZIE – infecțiile cu GAS (deci și scarlatina) sunt acum, primăvara, foarte frecvente.

Există recomandări clare de diagnostic

https://www.nhsinform.scot/…/infections…/scarlet-fever sau https://www.gponline.com/…/infections…/article/1324924

Si se VINDECĂ după un diagnostic precis și un tratament corect!”, a scris pediatrul Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private