Sari la conținut

Dr. Mihai Craiu: pașii de urmat în caz de mușcătură de căpușă. „Nu trebuie să luăm antibiotic de spaimă“

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Virusul Alongshan (ALSV)

Vacanta de Rusalii se apropie, iar mulți români vor sărbători printr-o drumeție în natură, unde riscul de a fi mușcat de o căpușă este foarte mare. În astfel de situații, părinții tind să apeleze, din panică, la antibiotic, însă medicii atrag atenția că astfel de tratament se prescriu în anumite condiții.

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat pe pagina sa de Facebook Spitalul virtual pentru copii“ cum trebuie să acționăm dacă suntem mușcați de căpușe.

„Vine o minivacanță în care mulți vom fi afară, la drumeție în natură. Și vom sta pe iarbă sau vom face doar un popas… Fiecare cu ritmul său.

Odată cu bucuria și efectele pozitive ale interacțiunii cu natura vor apărea și unele mici riscuri pentru copiii noștri. Faimoasele căpușe…

Și odată cu întâlnirea cu acestea se vor întâmpla 2 lucruri – creșterea complet nejustificată a unor prescripții inutile de antibiotice și complicațiile unor tentative nereușite de îndepărtare a căpușelor atașate cu ajutorul unor tehnici „originale” provenite din mitologia urbană😄

Ce trebuie știut despre subiectul căpușe și despre riscul de boală Lyme?

1. Există și în România căpușe care pot transmite spirochetele genului Borellia

2. Jumătate din cazurile de boală Lyme sunt descrise acum vara, din iunie până în august.

3. NU TOATE mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală! Chiar și în zonele în care există un număr foarte mare de căpușe care poartă în salivă (procentual vorbind) Borellia riscul de a face boala după un astfel de incident este în jur de 3%. Iar în România nu există astfel de zone de risc extrem!

4. Doar căpușele atașate îndelungat, peste 72 ore și care sunt angorjate cu sânge ar putea crește semnificativ riscul de infectare, dar nu mai mult de 25%. Zice Red Book Atlas of Pediatric Infectious Diseases ediția a 4a din 2020.

5. Spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva căpușei în copilul mușcat doar după un număr mare de ore de atașare, de obicei peste 24 ore!

6. Un semn evocator de boală Lyme este erupția caracteristică numită erythema migrans, care seamăna cu o reacție alergică, dar, de obicei nu e pruriginoasă și nici nu doare. Apare la locul mușcăturii după mai multe zile, în medie 10-11 zile.

CONCLUZIE – când venim de la plimbare verificăm cu atenție pielea copilului.

Căpusele atașate recent pot fi îndepărtate ușor cu tehnica adecvată

Nu dăm antibiotice „de spaimă” pentru orice incident cu risc aproape zero – adică scenariul relativ frecvent de capușă neangorjată, îndepărtata sub 24 ore!

Plimbare plăcută!”, a explicat medicul Mihai Craiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.