Sari la conținut

Dr. Mihail spune ce trebuie să facem în cazul unei crize de fiere : Pancreasul este un incendiu. Este important să ajungeți la medic

Medic specialist de chirurgie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Mihail Pautov explica beneficiile unei vieti sexuale active

Din cuprinsul articolului

Peste 10 la sută din populația globului suferă de dischinezie biliară, adică o fiere leneșă. Iar o astfel de criză înseamnă de cele mai multe ori dureri insuportabile. Dr. Mihail Pautov a explicat ce este bila lenesa – sau dischinezia biliara – și ce facem cu ea?

Dischinezie biliară, cunoscută sub numele de bilă leneșă, este afectiunea caracterizata de faptul ca muschii vezicii biliare nu se pot contracta normal atunci cand trebuie sa elibereze bila, enzima digestiva ce ajuta la descompunerea grasimilor în intestinul subtire.

„Ficatul produce constant suc biliar, cel care ne ajută să digerăm grăsimi. Când mâncăm grăsimi, ele se îmbibă de sucul biliar și le emulsionează. Când nu mâncăm, în pauzele dintre mese, sucul biliar se acumulează în colecist. În momentul în care noi am mâncat și stomacul simte că există alimente acolo, și grăsime, în special, acest colecist se contractă. Colicistul nu se mai poate contracta cum trebuie și atunci când mâncăm ceva gras”, explică dr. Mihail Pautov.

Simptomele unei crize de bilă

  • Episoade de durere în cadrul superior drept;
  • Durere severă care limitează activitățile zilnice;
  • Greață asociată cu episoade de durere

Ce se poate face ca să reglăm această dischinezie biliară?

Bila leneșă sau disfuncția biliară

Medicul a oferit câteva sfaturi simple:

  1. În primul rând, trebuie să ne reglăm corpul să secrete la ore fixe. Asta înseamnă că e foarte important să avem mese la ore fixe. Este necesar, potrivit medicului, un jurnal alimentar. Să măncăm la ora 9, la ora 14.00 și la ora 20.00.
  2. Al doilea lucru important: Să nu mănânci între aceste mese. Sau, dacă vrei să mănânci ceva între mese, e bine să consumi alimente care nu antrenează bila. Adică, alimente care nu au grăsimi: legume sau fructe.
  3. Și al treilea lucru: Mesele nu trebuie să fie foarte mari. Adică să mâncăm mai puțin”, explică medicul Pautov în lista de redare Medicool. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel