Sari la conținut

Dr. Rucsandra Manu: consumul acestui aliment duce la apariția pietrelor la rinichi. Majoritatea românilor fac exces în consumul produsului

pietrele la rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pietre la rinichi

Dr. Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică atrage atenția asupra a două obiceiuri frecvenete care duc la apariția pietrelor la rinichi: consumul excesiv de ciocolată și statul cu vezica urinară plină.

Mai mult decât atât, trebuie să-i învățăm pe copii încă de când sunt mici să meargă regulat la toaletă, să urineze. Să nu stea cu vezica urinară foarte plină, cum o fac adesea pentru că se joacă, a subliniat medicul urolog.

Ce se întâmplă dacă stai cu vezica plină și consumi în exces ciocolată

„Stând cu vezica urinară plină, se favorizează infecțiile urinare și infecțiile urinare favorizează și ele litiază. Prin urmare, și copiii de când sunt mici trebuie învățați să urineze des. Trebuie să consume lichide, să urineze la timp, să mănânce din toate câte un pic.

Excesul de ciocolată duce și el la formare de pietre la rinichi. Dar niciodată, eu n-am spus că nu ai voie să mănânci ciocolată.

Ai voie să mănânci o bucățică de ciocolată cu condiția să bei și un fresh de portocale, să mănânci o banană, să mănânci un măr în fiecare zi și atunci vom avea copii sănătoși”, a declarat dr. Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologic, la DC News.

Simptome pietre la rinichi

Cele mai cunoscute simptome resimtite in cazurile de pietre la rinichi sunt urmatoarele:

• dureri severe, crampe in partea de jos a spatelui, resimtite si catre abdomen sau zona inghinala; pacientul simte disconfort cand sta in sezut;

• urinari dese si in cantitati mici, insotite de senzatii de arsuri, urinari cu sange sau urinari cu miros neplacut;

febra de peste 38 de grade Celsius;

• stari de greata si varsaturi, episoade diareice;

• oboseala extrema.

Cand problemele cu pietre la rinichi nu sunt tratate la timp, pot aparea complicatii ale rinichilor – nefrita sau pielonefrita. Daca substantele toxice nu sunt eliminate, apar bacterii care afecteaza sanatatea rinichilor.

Diagnosticul de pietre la rinichi

Diagnosticul de pietre la rinichi sau calculi renali vine in urma simptomelor si a anamnezei – istoricul medical al pacientului pe care e bine ca medicul sa-l cunoasca pentru acuratetea rezultatelor.

Iar printre primele investigatii pentru depistarea de pietre la rinichi vor fi:

  • analizele de sange
  • examenul de urina
  • teste imagistice: radiografii si ecografii abdominale, tomografii computerizate, investigatii urologice.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel