vineri, iunie 9, 2023

Dr. Tudor Ciuhodaru spune lucrurilor pe nume după ce Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că se începe distribuirea pastilelor de iodură de potasiu în rândul populației.

Medicul a transmis la Antena 3 că pastilele cu iodură de potasiu nu sunt atât de eficiente în cazul unui atac nuclear, pentru că ele ”nu protejează față de alte substanțe radioactive”.

”Poate fi un gest de precauție, dar reamintesc și v-am mai zis-o, că aceste tablete cu iodură nu sunt eficiente decât când vorbim despre iodul radioactiv. Dacă vorbim despre eliminarea de substanțe de tip radioactiv, se administrează iod pentru că tiroida este cea mai sensibilă într-o astfel de situație, iar iodul stabil previne absorbția iodului la nivel tiroidian, fie că vorbim despre cel inhalat sau ingerat, deci contaminări radioactive. Mărește eliminarea și astfel scande riscul de cancer tiroidian.

Nu este nici măcar indicat pentru toate grupele de vârstă. În general, vorbim despre cei sub 40 de ani, de copii, de femei care alăptează. Ideal este ca în astfel de situații să fie administrat cât mai repede, maxim în primele 6 ore de la emisia radioactivă.

Sunt peste 300 de substanțe radioactive care se elimină în cazul unui atac nuclear

Să spunem lucrurilor pe nume: sunt peste 300 de substanțe radioactive care se elimină în cazul unui atac nuclear, așa că iodura nu protejează decât împotriva acestui tip de substanță, nu împiedică intrarea în organism sau efectele radiațiilor legate de alte substanțe radioactive, nu protejează față de alte substanțe radioactive.

Mai există și ideea aceea în care zicem ”hai să luăm preventiv, să vedem ce se întâmplă”. Administrarea chiar poate provoca rău dacă nu este făcută cu discernământ și în cunoștință de cauză.

Nu intră în categoria de automedicație și știți că a fost o adevărată furie, s-a cumpărat tot ce mai exista prin farmacii, până și suplimentele acelea alimentare care conțineau iod”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

din farfurie

Pastilele trebuie administrate corect și doar la nevoie

Tudor Ciohodaru a vorbit și despre variantele de distribuire a pastilelor către populație, important fiind să fie administrate corect și doar la nevoie.

”Sunt foarte multe variante prin care poți să dai o substanță sau un medicament către cetățeni. Poți să folosești Departamentul pentru Situații de Urgență, poți să le trimiți prin poștă, cum s-au trimis testele acelea pentru depistat coronaviroza în diverse țări europene.

Există o multitudine de variante, dar ideea de bază, dacă tot vor fi administrate, să fie în cunoștință de cauză, dacă există emisii radioactive și, evident, adinistrate în primele ore după așa ceva, în așa fel încât să aibă o eficiență mai ales pentru cei care sunt predispuși”, a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru.

”Dacă vorbim despre radiații, țineți minte o formulă de evitare de expunere la radiații: S.R.I. – o să țină minte toată lumea – adică să intrați în casă, să rămâneți în casă și să vă informați”, recomadă medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private