Sari la conținut

Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: Carnea de miel poate deveni toxică în anumite condiții

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă în legătură cu cea mai consumată carne din această de Paște. Potrivit medicului,  carnea de miel poate deveni toxică în anumite condiții. Iată care sunt acestea.

Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat la Antena 3 CNN că problemele apar în momentul în care vorbim despre mielul mai mic de 10 kilograme.

„Apropo de ce spune OMS-ul după pandemie, ce au spus și ce nu au spus. Credibilitatea lor este undeva pe la nivelul Mării moarte. Cel puțin până când nu se va schimba acea conducere tot politică fac și nu prea au legătură cu partea medicală”, a spus medicul ieșean Tudor Ciuhodaru, duminică, la Antena 3 CNN.

„Valoare calorică ridicată înseamnă cam 200-300 de kilocalorii la 100 de grame”

„Să vorbim despre carnea de miel, ceea ce este adevărat, are valoare calorică ridicată și poate deveni, să zicem, toxică, dar doar în anumite condiții. Valoare calorică ridicată înseamnă cam 200-300 de kilocalorii la 100 de grame. (…). Fără discuție, și știți că, mai ales organele, mai ales ficatul, au un conținut important în fier, în zinc, în carnitină, cu rol important energetic. Iar acele cantități mici de calciu, de acid folic și de vitamina E sunt utile.

Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: Carnea de miel poate deveni toxică în anumite condiții

Pe de altă parte, dacă vorbim despre componenta proteică importantă și faptul că există grăsimi saturate acolo, cu colesterol cam 80 de miligrame la 100 de grame, putem spune că ar stimula, ar avea rol aterogen.

Dar vă dăm și o veste bună, nu numai alea de la OMS, unii consideră carnea de miel un afrodiziac natural”, a mai spus medicul Ciuhodaru.

Cum se gătește corect carnea de miel?

Consumarea de carne de miel oferă beneficii importante, precum zinc, fier și seleniu, Omega 3 și vitamine B. Pentru a te putea bucura pe deplin de beneficiile și de savoarea cărnii de miel, este recomandat să elimini cauza mirosului greu care te face să o eviți.

Procesul implică niște pași simpli:

  • porționează carnea în bucăți subțiri, iar apoi spală-le pe rând, sub un jet puternic de apă;
  • îndepartează pielițele, resturile de grăsime și zgârciurile;
  • taie câteva lămâi în jumătăți și freacă-le bine de fiecare dintre părțile bucăților de carne;
  • lasă carnea să se odihnească într-un recipient cu apă, timp de 3-4 ore,
  • astfel încât grasimea care a mai rămas să se ridice la suprafață;
    clătește carnea cu atenție.

Pentru a îmblânzi puțin asprimea fibrelor din carnea de miel, poți să freci bucățile proaspăt tăiate cu sare grunjoasă, timp de câteva minute, după care să le clătești din nou. Dacă deja ai eliminat grăsimea din carne, urmează etapa marinării, obligatorie pentru ca fibrele să se fragezească, iar gustul să se poată simți din plin.

Ingrediente pentru marinat: ceapă; usturoi; cimbru; sare, piper macinat;
vin roșu demisec.

În funcție de gradul de frăgezime a cărnii vă doriți o lasați la marinat de la o zi până la șase chiar, potrivit odoras.md.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel