marți, mai 30, 2023

Dr. Vasi Rădulescu, medic specialist internist și promotor al educației pentru sănătate, a oferit câteva sfaturi interesante care merită reținute, care ne vor ajuta să ne menținem sănătoși și să prevenim unele boli grave.

Dr. Vasi Rădulescu: 25 de lucruri interesante care merită reținute

1. Cea mai bună tensiune arterială, la adult, este 120/70 mmHg.
2. Nu există cancer, ca o boală singulară; există peste 300 de tipuri de cancer.
3. Glanda este o denumire populară greșită a tiroidei; corpul are zeci de glande.
4. Un om poate simți durere la nivelul unui membru superior sau inferior care nu mai există; se numește sindromul membrului fantomă.
5. Creierul nu doare pentru că nu are nociceptori (receptori de durere); se fac chiar operații pe creier doar cu anestezie locală.
6. Cea mai bună frecvență cardiacă la care raportul performanță/consum de oxigen este ideal este de 55-65 bpm.
7. Nimeni nu-și folosește doar 10% din creier.
8. Inima este primul organ funcțional și începe să bată la o lună, în dezvoltarea intrauterină a fătului.

Te-ar mai interesa: Cum arată negii cancerigeni din zona intimă. Medic...


9. Creierul consumă în regim bazal cam 25% din energia întregului organism.
10. Nu poți întări imunitatea cu suplimente, siropuri, plante sau alte minuni.
11. Afecțiunile psihice cresc riscul de apariție pentru orice boală, de la cele cardiovasculare la diabet sau cancere.
12. Rinichiul drept este ușor mai coborât față de cel stâng. Cauza este ficatul.
13. Febra poate apărea și în infecții virale și nu e, per se, motiv de administrare de antibiotic.
14. Poziția bipedă a îngustat bazinul femeii și a făcut nașterile naturale mai dificile.
15. Schimbăm în timpul vieții aproape toate celulele de mai multe ori; excepție fac neuronii (există și aici moarte celulară și chiar apariții de neuroni noi din celule pluripotente, dar procesul este slab reprezentat). Neuronii nu se divid.
16. Nimeni nu-și poate înghiți limba; nu băgați degetele în gura unui om aflat în criză epileptică – riscați să fiți mușcați sever.
17. Diabeticii pot face infarct miocardic acut fără durere, pentru că neuropatia diabetică le alterează transmiterea nervoasă și schimbă semnificativ pragul durerii.
18. Din cauza loviturilor repetate, boxerii sau jucătorii de rugby pot face leziuni permanente la nivelul creierului (encefalopatie cronică traumatică).
19. Papilele gustative nu sunt împărțite pe limbă cu fiecare zonă pentru un anumit gust; orice regiune poate percepe orice gust.
20. Bila este un lichid format continuu în ficat și stocat în vezica biliară (numită și colecist). Bila nu este termen echivalent cu colecistul.
21. Cancerul de col uterin poate fi prevenit în peste 95% din cazuri prin simpla vaccinare împotriva HPV (human papiloma virus).
22. Unul dintre cele mai importante gesturi pe care le putem face pentru sănătate este spălatul pe mâini. Atât de simplu, nu?
23. Există un opus de placebo care se cheamă nocebo – putem crea singuri efecte nocive dacă ne gândim prea mult la ele (spre exemplu afectarea musculară la statine sau impotența la betablocante).
24. Suplimentele alimentare n-au nicio relevanță la persoanele sănătoase care își pot lua tot ce au nevoie din alimentație.
25. Există oameni care pot mirosi culori, vedea gustul, auzi sunete ieșite dintr-un tablou etc. Se numește sinestezie.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Topul celor mai bune alimente pentru...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private