Sari la conținut

Dr. Vlad Ciurea dezvăluie ce aliment periculos trebuie evitat vara

neurochirurgul vlad ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Vlad Ciurea, despre un aliment periculos

Celebrul medic neurochirurg Vlad Ciurea avertizează că, în zilele cu temperaturi ridicate, creierul are nevoie de o alimentație ușoară, care să nu îngreuneze digestia sau să suprasolicite sistemul metabolic.

Potrivit specialistului, pe primul loc este un aliment popular și foarte consumat de români sunt mititeii. „Organismul este deja supus unui stres termic imens pe caniculă. Dacă mai adăugăm și o mâncare grea, cum sunt mititeii, care cade ca un bolovan în stomac, riscăm fenomene periculoase, precum ischemii coronariene sau cerebrale.
Când simțim mirosul lor pe grătar, suntem ghidați de instinctele ancestrale. Dar ce place stomacului, nu e neapărat bun pentru creier. Creierului nu îi plac mititeii”, a avertizat dr. Vlad Ciurea, potrivit CSID.
gratar
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei

Pe timpul caniculei, alimentația trebuie să fie ușoară, bazată pe salate și mese dese, dar reduse cantitativ. Alimentele grase, prăjite, supraprocesate, precum și energizantele ar trebui evitate. „Trebuie să ne protejăm funcția cerebrală prin ceea ce mâncăm și cum ne hidratăm”, a mai adăugat acesta.

Cum afectează canicula creierul

Medicul neurochirurg, prof dr. Vlad Ciurea, a dezvăluit care este temperatura optimă la care creierul funcționează corect. Specialistul spune că părțile cerebrale suferă „imens” din cauza caniculei: „Afectează întreg organismul, nu numai creierul. Respirația, digestia, pielea, totul suferă!”.

„Se consideră că noi funcționăm la nivel temperat. Deci temperatura pe care o avem, fiziologică, în mediu, în România, la care putem funcționa perfect, este acest interval de 22…24 de grade.

Acolo putem funcționa în condiții bune.Nu putem compara populația României cu populația din Golf, de exemplu, sau din țările arabe care reacționează mult mai bine”, a explicat Vlad Ciurea, în cadrul unei emisiuni tv.

7 obiceiuri care ne protejează creierul

Reputatul neurochirurg Vlad Ciurea a întocmit o listă succintă de obiceiuri care susțin sănătatea creierului:

1.Începeți dimineața cu muzică! Muzica ne dă o stare de bine, indiferent de vârsta pe care o avem.

2. Faceți exerciții fizice regulate! Pentru a funcționa bine, creierul are nevoie de mult oxigen. Acesta din urmă este dus la creier de sânge, a cărui bună circulație este stimulată de exerciții fizice.

3. Nu vă opriți din învățat! Curiozitatea menține rezerva cognitivă. Cu cât practicați mai mult activități de stimulare cognitivă, cu atât creierul va fi mai capabil să compenseze pierderile neuronale.

4. Conectați-vă cu lumea înconjurătoare! O persoană activă social beneficiază de o rețea neuronală mai densă decât o persoană izolată.

5. Mâncați echilibrat! Legumele cu frunze verzi și fructele roșii furnizează antioxidanți, care reduc stresul oxidativ, care este toxic pentru neuroni; Omega 3, care se găsește în pește și fructe de mare, ajută la conexiunile neuronale. Evitați alimentele prăjite sau dulci și mâncărurile industriale.

6. Reduceți consumul de alcool și de tutun! Consumatorii mari (mai mult de patru pahare de vin pe zi) au un risc cu 50% mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, deoarece consumul excesiv de alcool afectează circuitele memoriei.

7. Relaxați-vă și dormiți suficient! Nu lăsați stresul să vă copleșească. Nu faceți mai multe lucruri deodată și găsiți-vă timp pentru activițăți de relaxare. Astfel, se evită arderea celulelor nervoase.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel