Sari la conținut

Dreptul la viață în urma unui diagnostic de cancer obținut în urma unui proces în justiție. Statul obligat să compenseze integral un medicament scump

Cancerul este o boală cruntă și din păcate statul nu subveționează integral constul tratamentului care poate fi extrem de costisitor.

Zeci de procese sunt în derulare, în prezent, pe rolul curților de apel din țară. Două astfel de cazuri s-au derulat recent la Curtea de Apel Alba Iulia, unde, două femei au obținut prin ordonanță președințială obligarea instituțiilor cu atribuții în domeniul sănătății să le deconteze integral tratamentul cu un medicament care costă peste 12.000 de lei un flacon, potrivit Adevărul.

Una dintre femei suferă de cancer mamar, iar cealaltă de cancer uterin. În ambele situații, medicul curant le-a recomandat să urmeze tratamentul cu medicamentul Pembrolizumab, cu denumirea comercială Keytruda.

Pentru că nu își permit achiziționarea medicamentului, chiar și în regim de subvenționare, pacientele au dat în judecată Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României.

În paralel, au înaintat cereri de ordonanță președințială, care au fost admise de către instanță în 23 noiembrie și, respectiv, 14 decembrie 2022. Fenomenul este tratat de Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale ca unul neimportant, astfel încât în fiecare proces reprezentanții acestor instituții solicită respingerea acțiunilor formulate de pacienți.

Justificările Ministerului Sănătății

În cazul femeii cu cancer uterin, reprezentanții instituțiilor de stat pârâte au susținut că pacienta nu are dreptul de a beneficia de compensarea în proporție de 100% pentru achiziţionarea medicamentului solicitat deoarece acesta nu figurează pe lista corespunzătoare medicamentelor compensate pentru boala de care suferă.

„Aceasta nu îndeplinește una dintre condițiile legale, respectiv, nu există această indicație terapeutică în Rezumatul caracteristicilor produsului, utilizarea acestuia fiind off-label”, se precizează în răspunsul Ministerului Sănătății.

Magistratul de la Curtea de Apel Alba Iulia nu a ținut, însă, cont de aceste justificări și a invocat dreptul reclamantei la sănătate și la viață.

„Preţul ridicat al medicamentului solicitat şi procedura îndelungată necesară includerii acestuia în lista medicamentelor compensate pentru afecţiunea de care suferă reclamanta justifică urgenţa luării măsurilor care se impun prin care să fie asigurat medicamentul în regim de compensare 100%. Dispunerea măsurii provizorii de asigurare a tratamentului medicamentos este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viaţă al reclamantei, drept consacrat atât de Constituţia României, cât şi de Convenţia europeană privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, căruia îi corespunde obligaţia corelativă a statului de a asigura respectarea acestui drept prin luarea tuturor măsurilor necesare”, astfel a motivat judecătorul decizia luată în acest caz.

Fiind hotărâri executorii, pacientele au avut posibilitatea să execute instituțiile statului pentru a obține gratuit medicamentul considerat esențial în tratamentul pentru supraviețuire.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel