vineri, iunie 18, 2021

După vaccin. Un studiu desfășurat recent de Regina Maria asupra răspunsului imun postvaccinal sugerează că femeile dezvoltă un titru mai mare de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 decât bărbații.

Studiul

REGINA MARIA care evaluează răspunsul imun al organismului după vaccinarea împotriva COVID19  este efectuat pe un lot de peste 300 de persoane vaccinate, iar primele rezultate arată că:

  • În sublotul persoanelor care trecuseră deja prin infectia cu SARS-CoV2 s-a observat că după vaccinare femeile dezvoltă un titru mediu de anticorpi cu 44% mai mare decât bărbații.
  • Dintr-un total de 313 persoane vaccinate, într-un singur caz (0,31%) s-a observat absența răspunsului imun postvaccinal evaluat la 7 zile după rapel.
  • Titrul cel mai înalt de anticorpi înregistrat în acest studiu

    a fost de 69.097 U/ml.

  • Nivelul cel mai crescut de protecție a fost observat în sublotul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani, care trecuseră anterior prin boala COVID19. 
  • Intervalul recomandat pentru efectuarea primei doze de vaccin la persoanele care au trecut prin boală este de minim o lună după momentul vindecării.
  • Prezența unor simptome locale sau sistemice post vaccinare nu influențează răspunsul imun postvaccinal.

Zilele trecute a fost atins numărul de 1 milion de persoane vaccinate în România, însă întrebările referitoare la beneficiile și siguranța vaccinurilor,

precum și cele referitoare la dinamica răspunsului imun postvaccinal încă nu și-au găsit pe deplin răspunsurile. Rețeaua REGINA MARIA anunță primele rezultate ale unui studiu ce evaluează răspunsul imun postvaccinal, studiu demarat imediat după administrarea primelor doze de vaccin în țara noastră. Beneficiind de suportul științific al Dnei. Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, Medic Primar Boli Infecțioase, echipa REGINA MARIA a lansat în luna ianuarie 2021, o cercetare care își propune evaluarea post vaccinare a dinamicii anticorpilor pentru a estima nivelul de protecție asigurat de vaccin împotriva

infectării cu SARS-CoV-2. 

Titrul de anticorpi după vaccin

După debutul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a înrolat în acest studiu un lot de 313 persoane vaccinate cu serul Pfizer, dintre care 259 (82,7%) femei. Măsurarea titrului de anticorpi s-a realizat la o săptămână după a doua doză de vaccin, urmând ca titrul de anticorpi să fie reevaluat la un interval de 3 și respectiv 6 luni postvaccinare, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice. Pentru a urmări dinamica serologică post-vaccinare s-a măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu

ajutorul unei metode performante de testare serologică, bazate pe tehnica electrochemiluminiscenței, cu evidențierea și titrarea anticorpilor lg anti-Spike. 

„Studiul nostru a fost realizat folosind testele cantitative Elecsys Anti-SARS-CoV-2 S, marca Roche, care identifică întreg titrul de anticorpi dezvoltați, inclusiv anticorpii lgG neutralizați, cei care asigură imunitatea de lungă durată. Valoarea de referință în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar orice valoare ce depășește acest cut-off indică prezența anticorpilor specifici în eșantionul de produs biologic analizat.” declară Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA. 

Ce indicatori ne arată dacă suntem protejați sau nu?

Rezultatele preliminare ale studiului arată că răspunsul imun apărut după vaccinare este mai amplu la persoanele care au trecut deja prin boala COVID-19 decât al participanților la studiu care au declarat că nu au trecut prin această infecție. Astfel:

  • 90% dintre persoanele care au declarat că nu au trecut anterior prin boală au nivelul anticorpilor mai mic decât pragul de 7.000 U/ml. 
  • 80% dintre persoanele care știu că au trecut prin infecție au înregistrat o valoare mai mare de 7.000 U/ml.

Titrul de anticorpi poate să fie un indiciu al unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2 pentru pacienții asimptomatici. Astfel, un titru de peste 7.000 U/ml poate indica o posibilă infecție anterioară cu SARS-CoV-2.

Stabilirea unor praguri și intervale certe de referință pentru validarea gradului de protecție pe care îl capătă fiecare persoană după vaccinare este printre cele mai importante obiective ale  comunității medicale internaționale. În urma analizei statistice, datele preliminare rezultate în cadrul acestui studiu efectuat pe un lot de peste 300 de persoane vaccinate anti-COVID19 din România constituie niște premise promițătoare” a declarat Dna. Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, consultantul științific al studiului efectuat în cadrul REGINA MARIA.

Persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 prezintă un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală. Eficacitatea sporită a vaccinării în cadrul populației cu vârsta peste 50 ani care a trecut anterior prin infecția cu SARS-CoV-2 reprezintă un argument important, care poate ajuta populația să ia mai ușor decizia de vaccinare și în același timp poate conduce la sporirea încrederii în beneficiile și siguranța vaccinurilor, mai ales în rândul celor sceptici.

Studiul REGINA MARIA referitor la răspunsul imun dobândit natural de foștii pacienți COVID-19, lansat în vara anului 2020, evidențiase deja un nivel mai ridicat al titrului de anticorpi pentru persoanele din această  grupă de vârstă.

„Am urmărit cu atenție răspunsul imun postvaccinal al persoanelor cu vârsta de peste 50 ani. Concluzia că vaccinul le oferă o protecție aproape dublă este extrem de importantă și suntem convinși că o acoperire vaccinală foarte bună la această grupă de vârstă se va resimți în sănătatea întregii populații” completează dr. Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Femeile tind să dezvolte un nivel mai ridicat de protecție post-vaccinală

Datele preliminare obținute în acest studiu au identificat o corelație între evoluția titrului de anticorpi postvaccinal și sexul pacientului. Astfel, titrul mediu al anticorpilor este semnificativ mai mare în cazul persoanelor vaccinate de sex feminin, fiind cu 44% mai mare în cazul celor care au trecut anterior prin boală, comparativ cu bărbații care au fost anterior infectați. În sublotul persoanelor care nu au trecut anterior prin boală, la sexul feminin s-a înregistrat un titru mediu al anticorpilor postvaccinali cu 12% mai mare  față de cel observat la bărbați.

În literartura științifică recentă au apărut studii care sugerează că la femei, hormonii estrogeni ar juca un rol important în obținerea unui titru de anticorpi mai înalt decât la bărbați după vaccinarea anti-COVID-19. Aceste observații trebuie analizate în studii viitoare și apoi validate de către comunitatea științifică internațională. Rezultatele preliminare ale studiului nostru concordă cu rezultatele internaționale, sugerând că femeile tind să fie mai bine protejate după vaccinare, indiferent dacă au avut sau nu anterior infecția cu SARS-CoV-2”, completează Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă.

Ultimele stiri

Parteneri