Sari la conținut

Durerea constantă în trei zone ar putea semnala cancerul de col uterin

cancer col
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Romania, primul loc la incidenta cancerului de col uterin

Din cuprinsul articolului

Cancerul de col uterin apare atunci când celulele anormale din mucoasa colului uterin cresc necontrolat.

Ca și în cazul oricărui tip de cancer, cu cât depistați mai repede simptomele bolii, cu atât mai repede puteți căuta un tratament care poate salva vieți.

Deși cancerul de col uterin nu se prezintă întotdeauna cu simptome la unele persoane, există anumite semne de avertizare la care trebuie să fiți atenți.

În acest sens, medicul ginecolog de la compania de igienă feminină Intimina, doctorul Susanna Unsworth, a vorbit în exclusivitate pentru Express.co.uk despre ce trebuie să te ferești.

Ea a îndemnat, de asemenea, persoanele eligibile să participe la testele de depistare a colului uterin atunci când sunt invitate de NHS.

„Screeningul de col uterin identifică modificările anormale ale celulelor colului uterin, cum ar fi prezența virusului papiloma uman (HPV) cu risc ridicat – principala cauză a cancerului de col uterin”, a spus ea.

„Aceste modificări nu provoacă adesea niciun simptom, astfel încât screeningul regulat (la fiecare trei până la cinci ani, în funcție de vârstă) ajută la depistarea oricăror semne de avertizare înainte ca acestea să aibă șansa de a se transforma în cancer.

„Pe lângă screeningul regulat, este important să fiți conștienți de semnele și simptomele cancerului de col uterin la care trebuie să fiți atenți pentru a ajuta la depistarea precoce.”

Dr. Unsworth a avertizat că durerea în anumite zone „ar trebui să fie verificată” de un profesionist.

Ea a spus: „Durerea în partea inferioară a spatelui sau a pelvisului ar trebui să fie verificată dacă nu se rezolvă rapid (de exemplu, două-trei săptămâni), mai ales dacă nu există un motiv evident pentru aceasta și dacă are un impact asupra activităților zilnice normale.”

Potrivit NHS, această durere poate fi localizată în partea inferioară a spatelui, între oasele șoldului (pelvis) sau în partea inferioară a burții.

Acest lucru a fost susținut de Dr. Nikita Patel, medic de familie și mirector medical asociat la Vitality. Ea a declarat pentru Express.co.uk: „Consultați medicul de familie cât mai curând posibil dacă aveți dureri în partea inferioară a abdomenului, în zona pelviană sau a spatelui, sau dureri în timpul sexului”.

Dr. Unsworth a împărtășit alte trei simptome ale cancerului de col uterin pe care trebuie să le căutați.

Sângerare

O schimbare în sângerarea vaginală normală este un simptom al cancerului de col uterin.

Sexul dureros

Durerea în timpul sexului cu penetrare ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă.

„Dacă vi se pare că sexul este dureros și nu se ameliorează cu măsuri simple, cum ar fi creșterea utilizării lubrifiantului, v-aș încuraja să vorbiți cu medicul dumneavoastră despre acest lucru”, a avertizat ea.

Este important de menționat că aceste simptome pot fi cauzate și de afecțiuni precum fibroamele sau endometrioza.

Dr. Unsworth a adăugat: „Deși aceste simptome nu înseamnă că aveți cancer de col uterin, este important să le verificați, deoarece pot fi cauzate și de alte probleme.”

Pentru a ajuta la depistarea precoce a cancerului de col uterin, este vital ca persoanele eligibile (orice persoană cu un col uterin) să participe la teste de rutină pentru frotiuri.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel