Sari la conținut

Durerea de cap pe partea dreaptă. Ce înseamnă și care este cauza

Durere de cap
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerea de cap și ficatul cu probleme

Durerea de cap sau cefaleea reprezintă disconfortul aparut oriunde în zona capului. Durerea poate fi difuza sau localizata, continua sau intermitenta, ascutita, pulsatoare sau surda. Poate aparea treptat sau dintr-o data. Poate aparea intr-o parte a capului, pe ambele parti, sau intr-o anumita zona

Potrivit Medical News Today, oamenii se confruntă cu dureri de cap frecvent, însă unii acuză dureri de cap doar pe partea dreaptă a capului. Cauzele sunt multiple, inclusiv consumul de medicamente, alergii, migrene și probleme neurologice, etc.

Durerea de cap pe partea dreaptă. Ce înseamnă și care este cauza

Dar o durere de cap pe partea dreaptă a capului poate fi cauzată de: probleme neurologice, diverse probleme de la nivelul creierului, care pot provoca o durere unilaterală, dar și o serie de afecțiuni neurologice pot fi responsabile pentru durerile de cap.

Nevralgie occipitală

Aceasta apare atunci când nervii care merg dinspre partea superioară a măduvei spinării spre scalp (nervii occipitali) ajung să fie deteriorați sau inflamați. Simptomele includ durere ascuțită în partea din spate a capului și a gâtului, durere în spatele ochiului și sensibilitate la lumină.

Arterita temporală

Arteritele de la nivelul capului și gâtului, împreună cu durerile musculare, provoacă o durere de cap severă pe partea laterală a capului. Alte simptome includ oboseală, dureri de maxilare și tâmple sensibile.

Nevralgie de trigemen

Aceasta provoacă dureri intense la nivelul feței și capului. Durerea afectează de obicei doar o parte a capului, la un moment dat. Este cauzată de perturbarea nervului trigemen de la baza creierului.

Utilizarea medicamentelor

Durerile de cap pot apărea ca efect secundar al medicamentelor prescrise sau eliberate fără prescripție medicală (OTC). De asemenea, pot fi cauzate de utilizarea excesivă a medicamentelor, inclusiv analgezice OTC, cum ar fi: acetaminofen (Tylenol), acid acetilsalicilic, ibuprofen.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cefaleea este cel mai frecvent tip de cefalee secundară. O cefalee secundară este o durere de cap cauzată de o altă afecțiune.

Motivele care duc la durere de cap sau doar pe o parte a capului pot include și alergii, anevrism – un perete arterial slab sau bombat, oboseală, lovituri la cap, infecții, inclusiv infecții ale sinusurilor, fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge cauzate de lipsa meselor, încordări musculare și tumori.

Ce tipuri de dureri de cap afectează partea dreaptă a capului?

Migrenele sunt cel mai probabil cauza durerii pe partea dreaptă a capului. Se crede că genetica joacă un rol în durerile de cap migrenoase – un tip de durere de cap severă care provoacă o senzație de pulsație sau durere pulsantă în cap.

Senzațiile severe de pulsații sau pulsații sunt de obicei însoțite de: vedere neclară, greaţă, sensibilitate la lumină, sensibilitate la sunet și vărsături.

Până la o treime dintre persoanele care suferă de migrene se confruntă cu tulburări de vedere sau pierderea temporară a vederii (cunoscută sub numele de aură) înainte de apariția durerii. Simptomele pot dura până la 72 de ore dacă nu sunt tratate, durerea afectând de obicei doar o parte a capului.

Următorii factori pot declanșa migrene:

  • Lumini strălucitoare
  • Modificări ale vremii (umiditate, căldură, presiune)
  • Stres emoțional sau anxietate
  • Alimente și băuturi, cum ar fi alcool, ciocolată, brânză și mezeluri
  • Modificări hormonale la femei
  • Zgomote puternice
  • Săritul peste mese
  • Mirosuri puternice
  • Oboseală
  • Somn prea mult sau prea puțin

Tratamentul precoce este cheia pentru reducerea duratei și severității simptomelor. Tratamentele includ medicamente OTC sau medicamente pe bază de rețetă. Prevenirea presupune evitarea declanșatorilor și utilizarea medicamentelor preventive, în unele cazuri.

Cefalee „în grup”
Durerile de cap „în grup” sunt rare, dar severe, care apar în modele ciclice. Durerea este intensă și de obicei situată în jurul unui ochi. De asemenea, poate radia în alte zone ale capului și feței, precum șila nivelul gâtului și umerilor.

Oamenii se confruntă de obicei cu atacuri de cefalee ciclice, de peste 5 ori pe zi, în grupuri) timp de săptămâni sau luni înainte de o perioadă de remisie.

Alte simptome ale cefaleei în grup includ: transpirație facială, piele palidă sau înroșită, ochi roșii sau lăcrimați, nelinişte, nas înfundat sau care curge, umflarea în jurul ochiului afectat.

Dureri de cap tensionale
Cefaleea tensionala este cel mai frecvent tip de durere de cap, care apare la 75% dintre oameni. Cefaleea tensională se resimte ca o bandă strânsă în jurul capului.

Ea afectează de obicei ambele părți ale capului, dar unii oameni pot avea simptome doar pe o parte.

Semnele includ: durere surdă, dureroasă, sensibilitatea scalpului, mușchii sensibili sau strânși ai umerilor și gâtului, etanșeitate sau presiune pe frunte, părți laterale sau spate a capului.

De obicei, simptomele durează de la câteva minute până la câteva ore și sunt de severitate ușoară până la moderată.

Durerile de cap tensionale ocazionale pot fi tratate cu analgezice OTC sau remedii la domiciliu. Persoanele cu dureri de cap tensionale frecvente ar putea avea nevoie să-și schimbe stilul de viață, să identifice și să evite factorii declanșatori sau să utilizeze medicamente pe bază de prescripție medicală.

Cum se tratează
Multe cazuri de cefalee se vor rezolva de la sine, fără nicio intervenție. Persoanele care suferă în mod regulat de dureri de cap ar trebui să facă o programare cu medicul lor pentru a identifica cauza de bază.

Persoanele care au dureri de cap foarte severe, sau care se agravează progresiv ar trebui să consulte neapărat un medic.

Sfaturi pentru o ameliorare rapidă

Multe dureri de cap pot fi tratate rapid și cu succes acasă, încercând următoarele: aplicând o compresă caldă sau rece pe ceafă, evitarea alimentelor care pot declanșa dureri de cap, inclusiv alcoolul, cofeina, apă potabilă pentru a combate deshidratarea, un pui de somn, slăbirea coafurilor strânse, cum ar fi cozile de cal și împletiturile, masaj pentru mușchii strânși ai gâtului și umerilor.  Și îndepărtarea de lângă lumini strălucitoare sau intermitente, zgomote puternice și mirosuri puternice poate reduce durerea de cap.

Majoritatea durerilor de cap nu sunt un motiv de îngrijorare. De obicei, simptomele se vor rezolva în câteva minute până la ore și pot fi atenuate cu medicamente OTC, modificări ale stilului de viață și remedii la domiciliu.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel