Sari la conținut

Vizita la medic, obligatorie în cazul durerii de picioare de la genunchi în jos

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Durerea de picioare de la genunchi în jos poate fi provocată de mai mulți factori, inclusiv de un cheag de sânge (tromboză venoasă profundă). În această situație, durerea de picioare poate reprezenta o ugență medicală pentru că trombul (cheagul) poate ajunge la inimă sau plămâni, unde poate provoca un infarct sau embolie pulmonară. 

Este important asadar să știi cum să recunoști un cheag de sânge, pentru a putea acționa rapid. Mai jos, regăsești câteva dintre simptomele sau semnalele de alarmă principale care sugerează formarea unui cheag de sânge, pe care nu ar trebui să le ignori:

 Umflarea unui membru

Când unul dintre membrele inferioare începe să se umfle, acesta ar putea fi un semn al unei tromboze venoase profunde. Acest tip de cheag (tromb) poate da curs multor probleme, pentru că oxigenul purtat de sânge nu mai ajunge corespunzător la organe, ceea ce înseamnă că pacientul poate să aibă o circulație deficitară a sângelui care cauzează umflarea mâinilor sau picioarelor.

E adevărat că dimineața te poți trezi cu membrele umflate, ca urmare a retenției de apă, însă dacă acestea nu își revin în cursul zilei la forma normală sau rămân la fel pe parcursul câtorva zile consecutive, e indicat să mergi la medic.

Durere sau sensibilitate la unul dintre membre

Pe lângă umflarea membrelor, tromboza venoasă profundă vine la pachet și cu o sensibilitate la nivelul picioarelor sau la nivelul altor membre afectate. Dacă nu există o altă explicație pentru durere, cum ar fi un traumatism, sensibilitatea la durere de la nivelul mâinilor sau picioarelor poate fi un semnal de alarmă ce indică tromboza venoasă profundă. Membrul respectiv poate fi sensibil la atingere și poate să doară.

Dungi roșii de-a lungul venelor

Cheagurile de sânge pot să ducă la formarea unor dungi roșii pe suprafața pielii de pe picior, și care pot fi calde la atingere. Aceste dungi sau benzi ar putea să apară de-a lungul venelor și sunt foarte ușor de observat. Când le atingi, acestea se vor simti mai calde decât restul pielii din jur. Dacă aceste „dungi” sunt mai calde și apar pe zona venelor, este important să mergi la medic cât mai repede.

Alte cauze posibile pentru durerea de picioare de la genunchi în jos

Cea  mai întâlnită cauză a durerii de picioare este fasceita plantară, o afecțiune care cauzează durere la călcâie și arcadă. De asemenea, poate fi vorba și despre metatarsalgie, fapt ce duce la durere și inflamație în scobitura plantară. Iată care sunt celelalte motive care generează dureri de picioare de la genunchi în jos.

De ce mă dor picioarele de la genunchi în jos?

Majoritatea oamenilor se confruntă cu dureri de picioare la un moment dat. De vină sunt, de regulă, kilogramele în plus, care pun o presiune mare pe articulații și oase sau încălțămintea inconfortabilă, efortul fizic și suprasolicitarea picioarelor. Durerile pot apărea atât la gambă sau călcâi, cât și în arcul piciorului sau la genunchi. Acestea pot veni însoțite de inflamații sau alte simptome.

Iată care sunt cauzele durerilor de picioare de la genunchi în jos.

Fasceita plantară

Fasceita plantară reprezintă o afecțiune, care își face simțită prezența prin durere în zona medială a arcului plantar longitudinal. De regulă, această durere iradiază spre călcâi și capetele metatarsienelor, agravându-se progresiv, pe parcursul mai multor luni. Oricine poate fi afectat de fasceită, chiar și sportivii sau adolescenții.

Durerea poate fi observată dimineața, iar mai apoi dispare, după mersul pe jos preț de câteva minute. Din păcate, poate reveni după o plimbare prelungită sau după efectuarea unor exerciții fizice.

Important de menționat este că durerea de la genunchi în jos poate fi resimțită sub forma unor ace în talpa piciorului. Aceasta cedează doar în momentul în care persoana afectată se odihnește.

Cauzele fasceitei plantare sunt multiple: platfus, stat în picioare timp îndelungat, suprasolicitarea tendonului lui Ahile sau a mușchilor gambei, stresul repetititv peste măsura suportabilă a ligamentului, obezitatea.

Metatarsalgia

Metatarsalgia reprezintă acea durere care apare la nivelul oaselor metatarsiene. În unele cazuri, această durere este însoțită și de furnicături la nivelul degetelor de la picioare sau de deformări ale oaselor metatarsiene. În momentul în care persoana afectată merge desculță sau calcă pe suprafețe dure, durerea se agravează.

Printre cauzele care pot determina apariția metatarsalgiei, se numără: încălțămintea prea strâmtă sau prea largă, exercițiile fizice intense, excesul de greutatea, pierderea flexibilității piciorului pe măsura înaintării în vârstă sau forma anatomică a piciorului.

Leziuni ale piciorului

Cele mai frecvente leziuni care provoacă dureri de la genunchi în jos sunt cele suferite de sportivii de performanță. Acestea sunt determinate de fracturi, apărute în urma căzăturilor, rupturii de tendoane sau înțepăturilor cu obiecte ascuțite.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel