Sari la conținut

Durerea în aceste părți ale corpului trădează un nivel ridicat de colesterol

Colesterol ridicat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce nu trebuie să faci dacă ai colesterol ridicat

Colesterolul ridicat este o problemă destul de frecventă în întreaga lume. De fapt, potrivit unei surse de încredere a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproape 94 de milioane de adulți cu vârsta de 20 de ani sau mai mult au ceea ce ar putea fi considerat un nivel limită de colesterol ridicat.

Cu toate acestea, deoarece această afecțiune se poate manifesta adesea fără simptome reale, este posibil să nici nu știți că o aveți până când nu vă vizitați medicul.

Dacă vă întrebați care sunt cauzele colesterolului ridicat, ce trebuie să faceți dacă ați fost diagnosticat cu această afecțiune și dacă există modalități de a o inversa (indiciu: există), citiți mai departe pentru toate răspunsurile.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este un tip de lipide. Este o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimii, pe care ficatul dumneavoastră o produce în mod natural. Este vital pentru formarea membranelor celulare, a anumitor hormoni și a vitaminei D.

Colesterolul nu se dizolvă în apă, așa că nu poate trece singur prin fluxul sanguin. Pentru a ajuta la transportul colesterolului, ficatul dumneavoastră produce lipoproteine.

Lipoproteinele sunt particule alcătuite din grăsimi și proteine. Acestea transportă colesterolul și trigliceridele, un alt tip de lipide, prin sânge. Cele două forme principale de lipoproteine sunt lipoproteinele cu densitate mică (LDL) și lipoproteinele cu densitate mare (HDL).

Colesterolul LDL este orice colesterol transportat de lipoproteinele cu densitate mică. Dacă sângele dvs. conține prea mult colesterol LDL, puteți fi diagnosticat cu colesterol ridicat.

Fără tratament, colesterolul ridicat poate duce la multe probleme de sănătate, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral. Colesterolul ridicat rareori provoacă simptome la început. De aceea, este important să vă verificați regulat nivelul colesterolului.

Simptomele colesterolului ridicat

În cele mai multe cazuri, colesterolul ridicat este o afecțiune „tăcută”. De obicei, nu provoacă niciun simptom. Mulți oameni nici măcar nu-și dau seama că au colesterolul ridicat până când nu dezvoltă complicații grave, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

De aceea, screening-ul de rutină al colesterolului este important. Dacă aveți 20 de ani sau mai mult, întrebați-vă medicul dumneavoastră dacă ar trebui să vă faceți un screening de rutină pentru colesterol.

Cauze ale colesterolului ridicat

Consumul prea multor alimente bogate în colesterol, grăsimi saturate și grăsimi trans poate crește riscul de a avea un nivel ridicat de colesterol. Trăirea cu obezitate vă poate crește, de asemenea, riscul.

Alți factori legați de stilul de viață care pot contribui la un nivel ridicat de colesterol includ inactivitatea și fumatul. Genetica dumneavoastră poate, de asemenea, să vă afecteze șansele de a dezvolta un nivel ridicat de colesterol.

Genele sunt transmise de la părinți la copii. Unele gene instruiesc corpul dumneavoastră cum să proceseze colesterolul și grăsimile. Dacă părinții tăi au colesterolul ridicat, este posibil ca și tu să ai un risc mai mare de a-l avea.

În cazuri rare, colesterolul ridicat este cauzat de hipercolesterolemia familială. Această tulburare genetică împiedică organismul dumneavoastră să elimine LDL.

Potrivit Institutului Național de Cercetare a Genomului Uman, majoritatea adulților cu această afecțiune au niveluri de colesterol total de peste 300 de miligrame pe decilitru și niveluri de LDL de peste 200 de miligrame pe decilitru.

Alte condiții de sănătate, cum ar fi diabetul și hipotiroidismul, pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta un nivel ridicat de colesterol și complicațiile aferente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel