Sari la conținut

Durerea în dreapta, sub coaste: de ce apare și ce afecțiuni anunță. Chirurg oncolog: ”Orice durere în partea dreaptă a abdomenului e motiv de mers a medic”

Durerea în dreapta, sub coaste. Durerea în partea dreptă a abdomenului sub coaste nu este neapărat un semn al unei boli hepatice. De exemplu, dacă alergam mai mult ne poate durea în dreapta. Această durere care dispare odată ce ne oprim, nu are legătură cu ficatul, ci cu intestinul gros care face un „cot“ în dreptul ficatului şi gazul se ridică şi apasă pe intestin.

Durerea este de obicei de acolo. De asemenea, dacă am mâncat prea mult , am consumat alimente bogate în grăsimi, putem resimţi dureri (jenă) în partea dreaptă, sub coaste. Dar, de regulă, după mese bogate în grăsimi aceste dureri aparţin veziculei biliare (n.r. – Bilei), adică „vecinei“ ficatului.

Durerea în dreapta, sub coaste – cauze

Durerea situată în regiunea unde este localizat ficatul (sub coasta dreaptă – hipocondrul drept), extrem de rar este dată de o boală de ficat. Pacienţii de obicei spun „Mă doare ficatul.“; dar corect ar trebuie să spună „Mă doare în dreapta, sub coaste“.

De obicei durerea localizată subcostal drept este dată de:

Boli de fiere;

– Boli de colon (intestin gros);

– Pleurezii;

– Infecţii în regiune (pleurale, biliare, peritoneale, cutanate);

– „Herpes zoster“;

– Dureri de rinichi iradiate anterior;

Dureri de stomac sau duoden.

Ficatul doare în situaţii excepţionale

Trebuie ştiut că structura anatomică a ficatului de organ „plin“ nu permite situarea de fibre nervoase de sensibilitate în interiorul lui, ci doar în învelişul lui (capsula hepatică Glisson). Durerea care să ţină efectiv de ficat, ca organ, are drept mecanism distensia bruscă a capsulei într-un interval scurt de timp, de diverse cauze.

Astfel, ficatul doare în situaţii excepţionale, când apar abcese pe ficat, tumori mari la suprafaţa lui sau când inima nu mai reuşeşte să adune sângele şi-l lasă să se acumuleze, dilatând ficatul.

„Tumorile hepatice sunt alcătuite din celule hepatice și se comportă în primă fază exact ca și ficatul. De aceea, oamenii nu-și dau seama că au o boală gravă la ficat decât atunci când e prea târziu, când cancerul a ajuns la un stadiu avansat. Orice durere în partea dreaptă a abdomenului superior este un motiv să vă adresați medicului, dacă suferiți de diabet sau dacă sunteți peste greutatea normală, ori dacă în trecut ați suferit de obezitate și dacă aveți în familie persoane care suferă de boli hepatice, obligatoriu trebuie să vă monitorizați sănătatea ficatului anual”, a atras atenția prof. dr. Yaman Tokat, chirurg specializat în cancer hepatic.

Durerea de ficat – hepatalgia – poate apărea în următoarele boli:

  • insuficientă cardiacă (oboseala inimii);
  • pericardite;
  • cancer de ficat (hepatom);
  • metastaze hepatice ale cancerelor localizate în altă parte;
  • icter mecanic;
  • angiocolite (infecţia căilor biliare);
  • traumatisme;
  • tromboflebita venei porte;
  • abces hepatic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.