Sari la conținut

Dureri de colon: cancerul poate fi una din cauze

colon iritabil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
colonului iritabil

Dureri de colon. Durerea din bolile colonului poate sa apara in situatii simple– colon iritabil, constipatie sau diaree trecatoare – dar si in cancerul de colon, diverticuli sau boli inflamatorii intestinale.

Este extrem de important de stiut ca in aceste boli durerea nu difera semnificativ, de aceea este bine ca in cazul persistnetei durerii, sa fie facuta o evaluare medicala pentru orice eventualitate.

Dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog-hepatolog a oferit raspunsuri la unele dintre intrebarile pe care le primeste de la pacientii pe care ii consultă.

Unde se afla si doare colonul?

Colonul este localizat in abdomen – burta, cam … peste tot.

El incepe de la radacina piciorului drept cu cecul, de care este agatat apendicele, urca pana sub coaste (acesta este colonul ascendent), merge apoi traversand partea de sus a abdomenului (acesta este colonul transvers) de unde coboara pe partea stanga a abdomenului (colonul descendent) pana in pelvis (colonul sigmoid – are forma literei S) terminandu-se cu orificiul rectului. Durerea din bolile de colon poate fi localizata oriunde pe traiectul colonului, si nu totdeauna localizarea durerii este in locul in care este afectat colonul

Cum apare durerea de colon

Colonul are numerosi nervi care ii comanda miscarile prin care amesteca si evacueaza materiile fecale, ii regleaza secretia, dar are si terminatii nervoase care culeg durerea. In majoritatea cazurilor colonul doare atunci cand diametrul sau creste peste normal, de obicei prin obstructie sau gaze, daca apar spasme ale musculaturii sale sau daca este iritat sau ranit un nerv din zona colonului. In interiorul colonului nu exista terminatii nervoase care sa culeaga durerea, de aceea o rana in interiorul colonului, o sangerare, o biopsie nu sunt dureroase.

In ce boli apare durerea de colon?

”Dupa cum am spus colonul doare cand este umflat excesiv, spastic sau are un nerv iritat,” a precizat medicul.

Principalele boli ale colonului care pot da dureri sunt, potrivit gastroenterologului, urmatoarele:

 • Colonul iritabil
 • Cancerul de colon
 • Bolile inflamatorii intestinale
 • Diverticulii colonului
 • Ocluzia intestinala
 • Infarctul colonului
 • Constipatia severa

Dupa cum vedeti sunt boli simple dar si altele foarte grave care pot da acelasi simptom: durere de colon

Cum se recunoaste ca o durere este data de o boala de colon?

”Am auzit destul de des de la pacienti ma doare colonul. De fapt este foarte greu pentru oricine sa spuna ca o durere tine fix de un anumit organ, de accea este foarte greu sa spui despre o durere ca este durere de colon, chiar daca este localizata pe traiectul colonului.

Sansa unei dureri din zona colonului de a fi data chiar de o boala a colonului este mai mare atunci cand persoana cu durerea respectiva are si alte simptome ce sugereaza existenta unei boli de colon – scaune cu sange, diaree sau constipatie, balonare, bolboroseli in burta” a mai precizat dr. Dițoiu.

Altfel, durerile colonului pot fi confundate cu numeroase alte cauze de durere sau boli.

Poti sa fii bolnav de colon fara durere?

Destul de des bolile colonului nu dau dureri, motiv pentru care sunt diagnosticate in stadii avansate de evolutie.

Cele mai frecvente situatii in care imbolnavirea colonului poate sa nu dea dureri sunt:

 • Diverticulii colonului necomplicati
 • Tumorile maligne ale colonului in fazele de inceput
 • Polipii colonului
 • Parazitii intestinali
 • Bolile inflamatorii intestinale in fazele de inceput

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel