Sari la conținut

Care e cea mai frecventă cauză a durerilor articulare și cum le poți ameliora

Durerile articulare (artralgia) pot să apară ca rezultat al unei solicitări, a unui traumatism sau ca urmare a unei boli. Această situație medicală poate afecta una sau mai multe articulații ale corpului.

Alături de durere pot apărea senzație de disconfort, iritație sau inflamare articulară, iar articulația poate prezenta impotență funcțională (nu poate fi mișcată pe toată amplitudinea).

„Cea mai frecventă cauză o reprezintă artrita pe care o putem diferenția astfel: osteoartrita, care reprezintă deteriorarea cartilajului, și poliatrita reumatoidă, care se caracterizează prin inflamarea articulară, cu acumulare de lichid. Practic, membrana care captușește articulația este atacată de sistemul imunitar, iar în timp articulațiile se pot deforma.”, explică Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Alte afecțiuni care au ca și simptom durerea articulară:

  • Artroza
  • Guta;
  • Burșite;
  • Fibromialgia;
  • Lupus;
  • Tendinite;
  • Artrita psoriazică;
  • Osteoporoza;
  • Condromalacia

Durerile articulare tratate cu succes cu ajutorul fizioterapiei

Fizioterapia folosește aplicații terapeutice prin intermediul factorilor fizici, pentru a trata diferite afecțiuni. Acești factori fizici acționează asupra receptorilor cutanați (termic, tactil, dureros) care răspund printr-o serie de efecte produse asupra organismului, iar reducerea durerilor fiind principalul efect.

Ce proceduri terapeutice putem folosi în tratarea durerile articulare?

Crioterapia folosește un jet de aer rece ce realizează un șoc termic la nivelul pielii. Această acțiune determină scăderea temperaturii locale cu 10-12 grade ceea ajută la reducerea inflamației și implicit ameliorarea durerii.
Terapia Tecar se bazează pe căldura produsă de organism prin intermediul energiei electromagnetice. Terapia grăbește procesul de vindecare a zonei afectate. Prin intermediul căldurii, zona tratată se relaxeză și durerea dispare.
Laseroterapia folosește energia luminoasă absorbită de organism, iar această acțiune determină modificări biologice la nivel celular – are efect antialgic.
Ultrasunetul transmite în interiorul organismului vibrații ce realizeaza un micromasaj profund care instalează acest efect anestezic.
Terapia Tens este tehnica de tratament care constă in folosirea curentului pentru stimularea directă a țesutului. Tratamentul are ca efect principal reducerea durerii dar și activarea circulației sangvine ce reduce inflamația.

Durerile pot varia

„Durerea de șold poate să apară după un traumatism sau când mușchii, ligamentele și tendoanele sunt supuse uzurii, în special cu înaintarea în vârstă, acestea inflamându-se, provocând durerea. Durerea de genunchi este o problemă frecventă deoarece genunchii sunt foarte solicitați fie la activitățile zilnice sau la practicarea unui sport. Acest aspect îi face să fie și mai supuși accidentărilor. Durerile pot varia de la o durere minoră la una severă ce ascunde diferite afecțiuni. Durerea de genunchi este adeseori însoțită de instabilitatea genunchilor, dificultăți de mers pe jos sau la urcatul și coborâtul scărilor.”, explică medicul ortoped.

„Durerile articulare apar, pe parcursul vieții, la aproximativ 80% dintre adulți și se traduce printr-un disconfort cuprinzând zona lombară (cel mai frecvent), cervicală sau dorsală, sau poate fi regăsită la nivelul întregii coloane. Poate varia de la o durere ușoară până la o durere severă și persistentă. Se manifestă prin reducerea mobilității articulare, senzații de furnicături și amorțeli transmise în membrele superioare sau inferioare, din cauza presării rădăcinilor nervoase”, conchide Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: