Sari la conținut

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

dureri de spate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerile de spate, simptome alarmante

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume, afectând milioane de oameni în fiecare an. Însă, în unele cazuri, aceste dureri pot fi simptomele unor afecțiuni mai grave.

Durerile de spate sunt dureri localizate în orice regiune a spatelui. Sunt împărțite în dureri de spate cervicale, toracice, dureri de spate inferioare (lombare) sau dureri în zona sacrală.

Zona lombară este cea mai comună zonă pentru durere, pentru că susține cea mai mare parte a greutății din partea superioară a corpului.

Episoadele durerii de spate pot fi acute, sub-acute sau cronice, în funcție de durată. Durerea de spate se numără printre cele mai comune motive pentru care oamenii merg la medic și una dintre cauzele principale ale dizabilității la nivel mondial. Majoritatea oamenilor se confruntă cu dureri de spate cel puțin o dată pe parcursul vieții.

dureri de spate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni

În cele ce urmează, vom explora câteva dintre aceste afecțiuni și simptomele specifice care ar putea indica necesitatea de a consulta un medic.

 1. Hernia de disc

Hernia de disc apare atunci când partea interioară moale a unui disc spinal iese prin stratul exterior dur. Acest lucru poate duce la dureri severe de spate, care pot iradia către alte zone ale corpului, cum ar fi picioarele sau brațele. A

lte simptome includ:

 • amorțeală sau slăbiciune în aceste zone,
 • dificultate în mișcare,
 • pierderea controlului vezicii urinare sau intestinelor.
 1. Spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă este o formă de artrită care afectează în principal coloana vertebrală, determinând inflamarea vertebrelor și a articulațiilor adiacente. Principalele simptome includ:

 • dureri de spate cronice,
 • rigiditate dimineața sau după perioade îndelungate de inactivitate,
 • pierderea flexibilității coloanei vertebrale.

În unele cazuri, pot apărea și probleme la nivelul ochilor și plămânilor.

 1. Fracturile vertebrale

Fracturile vertebrale pot apărea din cauza traumelor sau a osteoporozei, și pot fi adesea însoțite de dureri de spate intense. Alte simptome includ:

 • dificultate în respirație,
 • amorțeală sau slăbiciune în picioare,
 • deformarea coloanei vertebrale.

Este important să se caute imediat îngrijire medicală în cazul unei fracturi vertebrale pentru a preveni complicațiile ulterioare.

 1. Tumori spinale

Tumorile spinale sunt creșteri anormale de celule în sau în apropierea măduvei spinării sau a nervilor spinali. Simptomele pot varia în funcție de tipul și localizarea tumorii.

Dar durerile de spate persistente, amorțeala sau slăbiciunea în extremități și modificările funcției intestinale sau vezicii urinare pot fi semne ale unei tumori spinale.

 1. Stenoza spinală

Stenoza spinală este o afecțiune în care canalul spinal se îngustează, exercitând presiune asupra măduvei spinării și a nervilor. Simptomele includȘ

 • dureri de spate sau de picioare care se agravează la mers sau în timpul activităților fizice,
 • amorțeală sau slăbiciune în membrele inferioare,
 • dificultate în controlul intestinelor sau vezicii urinare.

Când trebuie să ceri ajutor medical

Durerile de spate pot fi cauzate de o varietate de factori, iar în multe cazuri, ele pot fi tratate cu succes cu medicamente, terapie fizică sau alte metode conservatoare.

Cu toate acestea, în cazul în care durerile de spate sunt severe, persistente sau sunt însoțite de alte simptome precum cele menționate mai sus, este important să consultați un medic pentru evaluare și tratament adecvat. Ignorarea acestor simptome ar putea duce la complicații grave și la deteriorarea stării de sănătate.

Durerile de spate pot fi un semn al unei afecțiuni mai grave și nu ar trebui ignorate. Este crucial să fiți conștienți de simptomele alarmante și să căutați ajutor medical prompt în cazul în care apar. Prin diagnosticarea și tratamentul precoce, puteți reduce riscul de complicații și îmbunătăți calitatea vieții dumneavoastră.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel