Durerile intense de spate pot ascunde o boală gravă

Durerile intense la nivelul coloanei vertebrale pot transforma viața oamenilor într-un coșmar. O cauză a durerilor intense de spate poate fi apariția unei tumori vertebrale, care crește în canalul medular, invadând măduva și nervii, iar simptomele se agravează.

Durerea se va extinde pe traiectul unui nerv șia apar tulburările de sensibilitate. Potrivit medicilor, în formele grave se poate ajunge la pareza tuturor membrelor, alături de pierderea controlului sfincterelor, toate acestea reprezentând o urgență de neurochirurgie.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă de la OMS: Europa riscă să rămână...

Tratamentul tumorilor vertebrale

Tratamentul poate fi unul conservator, medicamentos, ori chirurgical și de recuperare, iar în cazul celor maligne este personalizat și poate include și radioterapie sau chimioterapie.

Operația se poate face deschis, clasic, cu incizii largi și ablația tumorii, urmată de fixarea coloanei cu tije sau șuruburi în vertebrele situate deasupra și sub locul în care a fost tumora, ori modern, minim invaziv.

Tratamentul minim invaziv al tumorilor vertebrale primare sau al metastazelor vertebrale se poate face prin vertebroplastie și kifoplastie, tehnici care presupun injectarea unui ciment special în corpul vertebral afectat de tumoră.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic dă verdictul: Ce reguli trebuie să r...

Injectarea se face fie direct, printr-un ac gros (trocar), cum se întâmplă în vertebroplastie, fie mai elaborat, prin kifoplastie, când se preformează niște cavități (cu balon ori stent), în care se va injecta ulterior cimentul. Astfel de intervenții pot dura până la două ore, în cazurile complexe, când se pot rezolva în același timp operator chiar și cinci metastaze vertebrale.

Te-ar mai interesa: Formula de calcul care ne ajută să aflăm dacă sunt...

Alte proceduri minim invazive pentru tratamentul tumorilor vertebrale sunt endoscopia spinală și fixarea percutanată a coloanei vertebrale (cu șuruburi și tije metalice). Spre deosebire de intervențiile chirurgicale clasice, pentru care pacienții au nevoie de o săptămână de recuperare, cei operați minim invaziv pot sta în spital două, trei zile, după care se vor externa și vor continua cu tratamentul oncologic, întrucât operația este doar o parte a terapiei.

Te-ar mai interesa: CNAS prelungeşte valabilitatea actualului contract...

La spitalele particulare din România tumorile vertebrale pot fi tratate atât clasic, prin operație deschisă, cât și prin proceduri minim invazive, cu rezultate foarte bune pe termen lung, recuperare rapidă și riscuri reduse de complicații.

După intervenție, în funcție de recomandarea medicului specialist, pacienții pot beneficia și de un program de fizioterapie și kinetoterapie intensiv, pe parcursul mai multor săptămâni sau luni, potrivit stiripesurse.ro.

Te-ar mai interesa: Ce alimente se consumă în cea mai fericită țară di...