Sari la conținut

E demonstrat! Această băutură populară prelungește viața!

ceai
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
consumul de ceai seara

Din cuprinsul articolului

Cafeaua prelungește viața. Consumatorii de cafea pot trăi mai mult. Aceasta este concluzia numeroaselor studii din ultimii ani. Acum, cercetătorii cred că este posibil să fi descoperit unul dintre mecanismele care stau la baza acestei asocieri.

Într-un nou studiu, cercetătorii au scos la iveală că exisă un proces inflamator care ar putea conduce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. De asemenea, au descoperit că prin consumul de cofeină se poate contracara acest proces inflamator.

Autorul principal dr. David Furman de la Institutul pentru Imunitate, Transplant și Boli Infecțioase al Universității Stanford din California, și colegii au raportat constatările lor în revista Nature Medicine.

Cafeaua, ceaiul, sucurile acidulate, băuturile energizante și ciocolata sunt toate alimente și băuturi consumate în mod obișnuit care conțin cofeină – un compus cunoscut mai ales pentru abilitățile sale de stimulare a creierului.

Cafeaua prelungește viața

Cu toate acestea, cofeina face mai mult decât să ofere un impuls de energie dimineața. O serie de studii au sugerat că aportul regulat de cafea poate crește longevitatea. Un studiu publicat în 2015, de exemplu, a constatat că băutorii de cafea care consumau una până la cinci căni pe zi aveau un risc mai mic de mortalitate din toate cauzele decât persoanele care nu consumau deloc cafea.

Acum, dr. Furman și colegii săi susțin că este posibil să fi identificat un mod prin care consumul de cofeină crește durata de viață și poate fi redus la proprietățile sale antiinflamatorii.

Pentru studiul lor, cercetătorii și-au propus, mai întâi, să identifice procesele inflamatorii care ar putea contribui la o sănătate precară a inimii la vârste mai înaintate.

Echipa a analizat date de la adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani și un grup de adulți sănătoși în vârstă de 60 de ani și peste.

Rezultatele studiului au demonstrat rolul cofeinei în inhibarea proceselor inflamatorii din organism.

”Un proces inflamator subiacent, care este asociat cu îmbătrânirea, nu este doar declanșatorul bolilor cardiovasculare, ci este la rândul său, declanșat de evenimente moleculare pe care am putea să le combatem. Ceea ce am arătat este o corelație între consumul de cofeină și longevitate,” a explicat dr. David Furman.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel