Sari la conținut

E incredibil ce se întâmplă dacă mănânci o mandarină pe zi? Coaja conține la fel de multe vitamine ca pulpa

mandarine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
mandarinele cresc glicemia

Mandarinele fac parte dintre fructele pe care le consumăm mai ales în sezonul rece, dar pe de altă parte, sucul de mandarine este perfect pentru potolirea senzației de sete în timpul verilor călduroase.

Mandarinele conțin o cantitate mare de beta-caroten, precursorul vitaminei A, de aceea și au culoarea portocalie (ca morcovul). În pulpa fructului se găsesc pectina, vitaminele B1, B2, A, C, E, D, P, K, precum și glicozide, săruri minerale (calciu, fosfor, fier etc.) și uleiuri esențiale. Fructele mandarinului mai conțin și fibre, dar și proteine, fiind astfel deosebit de utile în digestie. Coaja acestui fruct, conține la fel de multe vitamine precum miezul. Este bogată în uleiuri esențiale, pectină, caroten, acizi organici, flavonoide și vitmina C, dar se recomandă folosirea ei doar în cazul în care se cunoaște că frutul nu a fost tratat cu pesticide sau substanțe pentru prelungirea timpului de păstrare.

Mandarinele au fost foarte apreciate de civilizațiile asiatice, în medicina tradițională chineză ele fiind recomandate pentru reglarea energiei vitale. Iar în medicina ayurvedică uleiul cojilor de mandarine este folosit pentru eliminarea stresul, a insomniei și pentru a induce starea de calm.

Îmbunătățirea procesului de digestie, prevenirea bronșitei, tratamentul durerii abdominale sunt doar câteva din beneficiile aduse organismului nostru, de aceste fructe. La fel ca multe alte citrice, mandarinele, odată digerate, au un efect alcalinizant asupra organismului.

Datorită compoziției lor, mandarinele acționează benefic asupra sistemului nervos și participă la formarea oaselor, îmbunătățirea vederii, au acțiune revitalizantă asupra pielii și conferă elasticitate vaselor sangvine.

Studiile au arătat că un consum regulat de mandarine sau suc de mandarine scade riscul de a dezvolta arteroscleroza. Consumul acestora ajută la combaterea mai multor tipuri de cancere, dar și a diabetului și a bolilor ficatului.

Prin conținutul de vitamina C și fier, mandarina este benefică în tratarea anemiei.O sigură mandarină aduce 45% din necesarul zilnic de vitamina C. Este deosebit de utilă în curele de slăbire, conținutul de fibre creând senzația de sațietate și având puține calorii. De asemenea, mobilizează grăsimile din depozite și intensifică arderile, crescând ușor metabolismul. Au efect și asupra constipație prin conținutul mare de fibre. Se recomandă asocierea fructelor cu iaurt pentru și miere pentru a combate constipația cronică.

Consumul unei mandarine pe zi poate scădea concentrația colesterolului din sânge, deoarece conține o combinație ideală de fibre și pectine. De asemenea, datorită vitaminelor pe care le conține poate îmbunătăți funcțiile vederii, oferă protecție împotriva arsurilor solare, crește rezistența împotriva infecțiilor și îmbunătățesc sistemul imunitar.

Mandarinele sunt folosite în tratamentele cosmetice pentru tenul gras, sensibil sau iritat. De asemenea, uleiul de mandarin este utilizat în tratamentele tonice pentru piele, dar și în aromaterapie.

Au proprietăți antioxidante și detoxifiante. Concentrația de antioxidanți (carotenoizi, zeaxantină, luteină și hesperidină) din mandarine este chiar mai mare decât cea din portocale. Mandarinele pot fi utilizate în curele de detoxifiere, alături de alte fructe, dar cura nu trebuie să dureze mai mult de trei zile. Atenție însă, înainte de a începe orice tip de cură se recomandă consultul medicului.

Cei cu ulcer gastric, duodenal, gastrită și cu aciditate ridicată trebuie să fie prudenți la cantitatea consumată, ea trebuie să fie limitată, potrivit site-ului sanatatea.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel