Categories: Ştiri sănătate

E nevoie de o strategie națională anti-bullying! Psiholog: Un copil căruia i se spune ochelarist sau slăbănog este afectat emoțional

E nevoie de o strategie națională anti-bullying! Organizația „Salvați Copiii” atrage atenția că un elev din doi este victima unor acte de amenințare, de umilire sau de violență fizică. 

„Salvați Copii” solicită Ministerului Educației o strategie națională anti-bullying și o evaluare a acţiunilor de până acum, după ce a constatat că numărul de agresiuni în școli a crescut cu treime anul trecut față de cel anterior.

Strategie națională anti-bullying! Psiholog: Un copil căruia i se spune ochelarist sau slăbănog este afectat emoțional

Majoritatea copiilor spun că sunt martorii unor astfel de situații – 82% – și aproape o treime dintre elevi recunosc că au fost agresori.

Bullyingul are un impact major asupra copiilor, iar de multe ori se reflectă și în viața de adult, avertizează psihologul școlar Adriana Cerghedi, directorul Centrului Județean pentru Resurse și Asistență Educațională Mureş.

„Un copil căruia i se spune că este ochelarist sau slăbănog este afectat emoțional. Tocmai de aceea cred că cei din jurul copilului – și adulții și părintele – să observe aceste semne, adică ceea ce copilul nu făcea înainte.

Poate pe plânge mai mult, poate că refuză să mai meargă la școală. Sunt situații în care retragerea este recomandată și mutarea, schimbarea mediului respectiv, dar nu întotdeauna poate fi soluția cea mai bună”, a declarat Adriana Cerghedi, potrivit RADOR.

Psihologul Adriana Cergheti recomandă apelarea la un specialist de apariția primelor semne ale unei posibile situații de bullying, dar consideră utilă și o discuție cu învățătorul sau dirigintele.

Există și cazuri mușamalizate de bullying profesor-elev

Reprezentanții elevilor spun însă că sunt situații în care chiar profesorii sunt agresorii sau asistă la astfel de acte fără să intervină. Președinta Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru.

„Bullyingul a existat, de fapt, întotdeauna, nu e un secret pentru nimeni acest lucru. Însă cazurile de violență în școală există și din cauza faptului că profesorii trec vederea atunci când există aceste cazuri de agresiune verbală între elevi.

Dar există și cazuri în care există bullying profesor-elev și sunt mușamalizate de multe ori pentru a păstra renumele unui anumit liceu”, a dezvăluit președinta CNE.

Recent Posts

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cum reușesc să aibă memoria ca la 50

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cercetătorii germani încă mai caută să descopere…

5 minute ago

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

35 de minute ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

o oră ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

2 ore ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

2 ore ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

3 ore ago

Citeste si: