Sari la conținut

E nevoie de o strategie națională anti-bullying! Psiholog: Un copil căruia i se spune ochelarist sau slăbănog este afectat emoțional

E nevoie de o strategie națională anti-bullying! Organizația „Salvați Copiii” atrage atenția că un elev din doi este victima unor acte de amenințare, de umilire sau de violență fizică. 

„Salvați Copii” solicită Ministerului Educației o strategie națională anti-bullying și o evaluare a acţiunilor de până acum, după ce a constatat că numărul de agresiuni în școli a crescut cu treime anul trecut față de cel anterior.

Strategie națională anti-bullying! Psiholog: Un copil căruia i se spune ochelarist sau slăbănog este afectat emoțional

Majoritatea copiilor spun că sunt martorii unor astfel de situații – 82% – și aproape o treime dintre elevi recunosc că au fost agresori.

Bullyingul are un impact major asupra copiilor, iar de multe ori se reflectă și în viața de adult, avertizează psihologul școlar Adriana Cerghedi, directorul Centrului Județean pentru Resurse și Asistență Educațională Mureş.

„Un copil căruia i se spune că este ochelarist sau slăbănog este afectat emoțional. Tocmai de aceea cred că cei din jurul copilului – și adulții și părintele – să observe aceste semne, adică ceea ce copilul nu făcea înainte.

Poate pe plânge mai mult, poate că refuză să mai meargă la școală. Sunt situații în care retragerea este recomandată și mutarea, schimbarea mediului respectiv, dar nu întotdeauna poate fi soluția cea mai bună”, a declarat Adriana Cerghedi, potrivit RADOR.

Psihologul Adriana Cergheti recomandă apelarea la un specialist de apariția primelor semne ale unei posibile situații de bullying, dar consideră utilă și o discuție cu învățătorul sau dirigintele.

Există și cazuri mușamalizate de bullying profesor-elev

Reprezentanții elevilor spun însă că sunt situații în care chiar profesorii sunt agresorii sau asistă la astfel de acte fără să intervină. Președinta Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru.

„Bullyingul a existat, de fapt, întotdeauna, nu e un secret pentru nimeni acest lucru. Însă cazurile de violență în școală există și din cauza faptului că profesorii trec vederea atunci când există aceste cazuri de agresiune verbală între elevi.

Dar există și cazuri în care există bullying profesor-elev și sunt mușamalizate de multe ori pentru a păstra renumele unui anumit liceu”, a dezvăluit președinta CNE.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: