marți, septembrie 28, 2021

Numeroase studii au scos la iveală beneficiile râsului. Mai jos, vom afla dacă râsul are și efecte nocive și dacă se poate muri,la propriu, de râs.

dr. bogdan ivanescuSunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut

adevarul din spatele miturilor medicale precum ca rosul unghiilor este semn de nervozitate sau ca poti muri daca iti inghiti limba.

Astazi vom vorbi despre un mod mult mai placut de a muri si anume despre “a muri de ras”! Probabil ca expresia a muri de ras este strans legata de senzatia de sufocare pe care o ai atunci cand, de cateva minute bune, nu iti mai poti stapani rasul si ajungi in situatia in care nu mai ai aer si iti dau lacrimile, moment la care, cateodata, unii dintre noi se panicheaza. Sa vedem daca aceasta panica, care, cel mai adesea ne opreste din ras, ne salveaza viata si daca

nu cumva, altfel, am fi murit.

Rasul presupune: miscarea (pe verticala) a diafragmei,  expirarea aerului din plamani si mobilizarea corzilor vocale.  Pentru ca expirul si inspirul se fac foarte rapid iar cavitatea pulmonara nu este suficient de mult timp in distensie maxima, nu mai au loc cum schimburile gazoase, asa cum ar trebui. Aceasta inseamna ca plamanul se va hiperoxigena! Atunci cand avem hiperventilatie cu hiperoxigenare la nivelul plamanului, se declanseaza hipoxia cerebrala, adica, in mod paradoxal, datorita vasoconstrictiei induse de bioxidul de carbon si de suprimarea efectului

Borr, creierul primeste din ce in ce mai putin oxigen.

Click aici pentru a vedea episodul în player-ul video sau pentru a citi articolul integral apăsând butonul “Transcript”.

Ultimele stiri