Sari la conținut

E scris în lege! Părinții au voie să stea în spital cu copiii bolnavi, iar pacienții în stare gravă pot primi vizite la orice oră

generație

Părinții au voie să stea în spital cu copiii bolnavi. Recent, o mămică a unui copil cu sindrom Dravet (o formă gravă de epilepsie) s-a plâns că medicii nu au lăsat-o să îl însoțească pe cel mic la terapie intensivă. Femeia susține că personalul medical nu i-a permis să stea cu copilul său, pe motiv că ar fi un ordin venit din partea conducerii. 

Ordinul Ministerului Sănătății nr 1284/2012 prevede însă că părintii au dreptul sa stea alaturi de copii atunci cand cei mici sunt internati în spital. La fel se întâmplă și în cazul pacienților adulți aflați în stare critică sau care au grad redus de mobilitate, conform unei postări a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Părinții au voie să stea în spital cu copiii bolnavi. Iată condițiile în care pot fi vizitați bolnavii în spitale și cum, la cererea părinților, aceștia pot sa stea alaturi de copil.

– Programul de vizitare a bolnavilor se face în intervalul orar 15,00-20,00, iar în zilele de sâmbătă și duminică programul de vizită se realizează între orele 10,00-20,00.

– În cazul pacienților în stare critică sau terminală, familia are dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de oră, sau poate solicita prezența permanentă lângă pacient a unui singur membru de familie, cu acordul medicului curant, dacă condițiile din secția/compartimentul respectivă/respectiv permit acest lucru. În caz contrar, se va asigura accesul familiei periodic la pacient, asigurându-se un spațiu adecvat de așteptare, în apropierea secției/compartimentului respective/respectiv.

– În cazul pacienților internați care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, pe oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară, accesul unei persoane poate fi permanent.

– În cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.

– În cazul copiilor până la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru.

– În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/coordonatorului de compartiment.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel