sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Elena Oceanu

Ebola este o boală în care mor până la 9 din 10 bolnavi. Doar mortalitatea din turbare depășește acest procent. Dacă pentru rabie avem o soluție, ce mai putem face în cazul Ebola?

dr. bogdan ivanescuSunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum că un ganglion inflamat înseamnă o boală letală sau că fiecare anestezie generală îți răpește câte 5 ani din viață. Dacă tot discutăm chestiuni serioase haideți să vedem dacă, aici în România, ar trebui să fim speriați de epidemia de Ebola, care se află în plină desfășurare la nivel mondial.

Ca să înțelegem cât de periculoasă sau de inofensivă ar fi pentru noi Ebola ar trebui să decidem care este cel mai important element pe care ar trebui să îl luăm în calcul atunci când analizăm o asemenea boală: 1. calea de transmitere 2. mortalitatea 3. existența unui vaccin sau tratament (impotriva acesteia).

Toate sunt la fel de importante pentru că dacă știi cum se transmite poți acționa împotriva căii de transmitere, dacă știi cât de mare este mortalitatea poți influența alocarea de fonduri pentru căutarea unui vaccin sau a unui tratament împotriva bolii.

Vă propun să începem de la coadă la cap, pentru că, din perspectiva existenței unui vaccin sau a unui tratament, avem de dat un răspuns simplu și clar.  Nu există în acest moment un vaccin împotriva viruslui. Se încearcă atât prevenirea cât și tratarea infecției cu diverse soluții medicale, care par promițătoare, dar nu avem nicio soluție sigură în acest moment.

Ebola este provocată de un virus. Ceea ce ne duce mai mai departe și anume, la mortalitate. Până la 9 din 10 bolnavi infectați cu virusul Ebola, mor. Însă dacă credeați că aceasta este boala virala cu cea mai mare mortatilitate, vă înșelați. Rabia, în lipsa vaccinului antirabic, este 100% mortală, cu foarte, foarte puține excepții. În privința turbării cunoaștem calea de transmitere, mortalitatea și avem și un vaccin. Aceasta este o poveste de succes. O boala ingrozitoare a fost invinsă. Din păcate, nu aceeași este povestea infecției HIV, cel puțin nu pana acum și aceeași este și situația cu Ebola.

Însă, ca să facem ceva în acest sens, trebuie să știm mai multe despre această boală și despre modul în care se transmite. Ebola a ajuns, la aceasta oră, pe toate continentele cu excepția Australiei. De aceea ajungem să ne întrebăm cum se transmite acest virus? 1. prin aer (ca si gripa) 2. prin sange (ca si hepatita C) 3. prin sange, saliva, sperma si alte fluide organice sau 4. (pe) toate (aceste cai)

Nici nu știi dacă să respiri ușurat sau nu când afli că Ebola nu se transmite prin aer dar prin toate fluidele organice – sânge, salivă, urină și că, dacă bolnavul a scăpat cu viață după infectie, poate transmite virusul prin spermă încă 6 săptămâni de la însănătoșirea clinică.

Click aici pentru a vedea episodul în player-ul video sau pentru a citi articolul integral apăsând butonul “Transcript”.