Sari la conținut

De ce este considerată echinaceea o plantă minune pentru organism

Echinaceea este o plantă originară din America de Nord, utilizată de mii de ani pentru proprietățile sale curative. Beneficiile sale sunt evidente în tratarea unor boli precum sunt afecțiunile respiratorii, urinare, oboseală cronică, migrene, herpes, tulburări de deficit de atenție – hiperactivitate (ADHD), reumatism, septicemie, gripă, amigdalită.

Echinanceea este o plantă bogată în vitamina C, vitamina B, riboflavină, beta-caroten și minerale precum sunt fierul, calciu, magneziu, sodiu. De asemenea, planta are proprietăți antibacteriene, antifungice, antivirale.

Sunt studii care arată că planta poate reduce șansele de apariție a unei răceli cu aproximativ 60%. Totodată, cercetările au arătat că planta poate trata bronșita, tuberculoza, infecțiile. Explicația constă în faptul că planta conține echinacozis – un antibiotic natural având rolul de a face celulele imunitare să fie mai eficiente pentru a ataca o gamă de virusuri, bacterii, fungi, protozoare ceea ce o face să trateze și bolile infecțioase. Unele studii spun că această plantă  ar putea aduce beneficii și în tratarea cancerului.

Produsele disponibile în comerț pot fi găsite în diferite forme: rădăcini uscate, frunze uscate, tincturi, tablete, ceaiuri, capsule.

Are efect pozitiv inclusiv în tratamentul diabetului. Mai exact, un studiu publicat în revista Planta Medica a arătat că echinaceea are efecte antidiabetice și că poate regla metabolismul insulinei și glucoza din sânge. Cu toate acestea pentru a demonstra aceste lucruri încă mai este nevoie de studii în acest sens.

Iată care sunt principalele beneficii pe care le aduce organismului:

  • Echinaceea este benefică în reducerea incidenței și duratei răcelilor.
  • Studiile au arătat că un consum regulat de ceai de echinaceea încă de la primele simptome ale gripei poate reduce severitatea și durata bolii.
  • Este utilă în cazul durerilor de gât.
  • Crește imunitatea, inclusiv numărul de celule albe.
  • Reduce ridurile. Sunt studii care susțin că cremele care conțin această plantă pot ameliora ridurile cu până la 14%.
  • Contribuie la tratarea acneei.
  • Având un efect antiinflamator, planta reușește să reducă inflamația.
  • Echinaceea poate combate bacteriile și paraziții.
  • Planta se pare că ar putea să reducă anxietatea și să amelioreze starea celor care au depresie.
  • Ameliorează durerea și reduce inflamația din corp.
  • Echinaceea poate îmbunătăți rezistența la insulină în cazul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat.
  • Tratează și previne afecțiunile hepatice. Sunt studii care arată că planta are ingrediente care au rol detoxifiant și poate proteja ficatul.
  • Combate infecțiile de tract urinar. Sunt cercetări care au arătat că echinaceea contribuie la calmarea simptomelor specifice infecțiilor urinare, iar în situația în care se aplică o cremă cu echinaceea acesta ar putea reduce riscul de infecții vaginale cu până la 16%.
  • Adjuvant în leziunile cutanate. Echinaceea are proprietăți antiinflamatorii, fiind un remediu excelent pentru tratarea leziunilor cauzate în urma unui efort fizic sau sport, a accidentelor, căzăturilor, loviturilor. Echinaceea mai este folosită cu succes și în caz de tendinită.

În ciuda multiplelor beneficii pe care le aduce organismului, echinaceea trebuie să fie consumat la recomandarea medicului sau a farmacistului. Aceasta are și contraindicații. De exemplu, sunt specialiști care spun că echinaceea ar putea da reacții alergice la copiii mai mici de 12 ani. De asemenea, pacienții diagnosticați cu afecțiuni hepatice nu ar trebuie să ia suplimente pe bază de echinaceea.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel