Sari la conținut

Ecografie, mamografie și RMN de sân, gratuite. Când și cum ne investigăm sânii, în funcție de vârstă

RMN de sân, ecografia mamară și mamografia sunt investigații cu care pot fi descoperite sau urmărite eventuale probleme de la nivelul sânilor. Orice femeie trebuie să înceapă să-și investigheze sânii, de la 25 de ani, chiar și în absența oricărui simptom.

În funcție de rezultate, medicul va recomanda periodicitatea investigațiilor sau când e cazul, teste suplimentare. Toate aceste investigații, inclusiv RMN-ul de sân sunt decontate în totalitate de CNAS, cu bilet de trimitere de la medicul specialist.

Dr. Liana Păuna Cristian, Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, specializare în RMN de sân și pelvis feminin a explicat, pentru Doctorul Zilei, când și cum e nevoie să ne investigăm sânii și când e util RMN-ul mamar.

Când ar trebui să începem să ne investigăm sânii? Doar dacă avem anumite simptome sau factori de risc – cum ar fi istoricul familial de cancer mamar?

Dr. Liana Păuna Cristian: Primul control senologic ar trebui efectuat după vârsta de 25 ani, indiferent dacă pacienta este simptomatică sau nu, adică inclusiv în situația în care pacienta nu are modificări mamare notabile.

De principiu prima investigație imagistică senologică recomandată la femeile tinere este ecografia mamară, pentru că este o metodă imagistică neiradiantă și care oferă informații importante la pacientele cu sâni denși (sâni cu țesut glandular foarte bine reprezentat).

Este bine să menționăm că în cadrul primului consult senologic, pacienta va primi și recomandări referitoare la evaluarea senologică periodică, în funcție de gradul de risc al pacientei de a dezvolta cancer mamar de-a lungul vieții.

Ce investigații sunt necesare pentru sâni, în funcție de vârstă, și cu ce periodicitate?

Dr. Liana Păuna Cristian: Pentru femeile cu vârsta mai mică de 40 ani, femeile însărcinate sau care alăptează și pentru femeile cu implanturi mamare, de primă intenție este recomandată ecografia. Având în vedere că 1 din 6 cancere apar la grupa de vârstă 40-49 ani, după 40 ani se poate începe screeningul mamografic, anual sau la 2 ani, în funcție de antecedentele heredocolaterale ale pacientei.

Pentru pacientele cu risc crescut (risc de a dezvolta cancer de sân de-a lungul vieții mai mare sau egal cu 20%) – se recomandă RMN mamar. La toate acestea de adaugă examinarea lunară prin autopalpare și consult medical ori de câte ori pacienta descoperă un nodul mamar sau axilar, sau când apare o secreție mamelonară, când sânul se deformează sau apare o retracție mamelonară.

Care dintre aceste investigații sunt decontate?

Dr. Liana Păuna Cristian: RMN-ul mamar nativ și cu substanță de contrast paramagnetica i.v. este decontat integral de CASMB, în baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul specialist trimițător (chirurgie; ostetrică-ginecologie; chirurgie plastică). Există clinici medicale la care se poate efectua cu bilet de trimitere decontat de CASMB examen mamografic sau ecografie mamară.

Ce teste suplimentare se fac dacă se descoperă un nodul la sân?

Dr. Liana Păuna Cristian: Bilanțul imagistic complet în cazul în care pacienta descoperă prin autopalpare un nodul mamar se face cu mamografie și examen ecografic, fiecare metodă imagistică aducând informații extrem de utile pentru elaborarea unui diagnostic complet; în anumite situații este nevoie să efectuăm în completare și un examen IRM mamar sau pentru un diagnostic histopatologic să efectuăm o puncție biospsie mamară, atunci când se ridică suspiciunea de neoplazie.

Când este recomandat RMN-ul de sân și ce aduce în plus față de mamografie?

Dr. Liana Păuna Cristian: Examenul IRM mamar are indicații clare și este extrem de util, în următoarele situații:

  • de screening: pentru pacientele cu mutații pe genele supresoare tumorale BRCA 1 și BRCA 2, pentru pacientele cu iradiere în manta pentru boala Hodgkin, la vârstă mai mică de 20 ani sau pentru pacientele cu implanturi mamare;
  • în completarea investigațiilor imagistice senologice clasice (mamografie și ecografie): pentru caracterizare suplimentară a unei anomalii mamare;
  • în cazul unei anomalii clinice fără expresie mamografică și/sau ecografică; la pacientele cu adenopatii axilare la care nu se identifică cu certitudine, mamografic și ecografic, o leziune mamară;
  • pentru evaluarea extensiei reale, a unei leziuni neoplazice dovedite, în cadrul bilanțului preoperator;
  • după intervenții chirurgicale de tip sectorectomie cu margini pozitive, pentru depistarea țesutului tumoral restant;
  • pentru o suspiciune de recidivă tumorală locală, la o pacientă tratată chirurgical pentru neoplasm mamar; pentru evaluarea răspunsului la chimioterapie a unui neoplasm mamar.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: