Sari la conținut

Efecte devastatoare la nivelul creierului. Vlad Ciurea: „Nu vreau să sperii pe nimeni, dar e real”

dr. Vlad Ciurea
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Neurochirurgul Vlad Ciurea

Efecte devastatoare la nivelul creierului. Vlad Ciurea: „Nu vreau să sperii pe nimeni, dar e real”.

Neurologii au atras atenția despre urmele pe care le lasă Covid la cei vindecați de această boală, dar și despre faptul că virusul SARS-CoV-2 rămâne în creier chiar și la multă vreme de la vindecare

Specialiștii atenționează că suntem în fața celui de-al șaselea val și, în ciuda faptului că oamenii sunt obosiți și au devenit cam refractari când aud și acum de COVID, e mai bine să prevenim, decât „să avem boala”.

Efecte devastatoare COVID la nivelul creierului

Prof. dr. Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă, atenționând că această boală poate lăsa urme nedorite asupra creierului.

„Sunt trei răspunsuri. În primul rând, am să dau răspunsul pe persoana mea: trebuie să rezistăm în fața acestui lucru. Trebuie. Michelangelo a zis dacă Dumnezeu ne-a făcut, nu ne va părăsi.

În al doilea rând, ca să fim sănătoși trebuie să urmăm sfaturile specialiștilor, nu ale politicienilor.

Și în al treilea rând, în apropierea noastră se află niște înțelepți, poporul din Israel. Ei sunt supuși asemenea unui atac și au și alte probleme. Și ei trebuie să se apere. Ce fac ei să copiem și noi, cred că nu sunt proști (…).

Deci să vedem ce fac ei, cum se apără, cum reușesc și să luăm de bună, pentru că au mai multă experiență și au doctori foarte buni și informații foarte bune, iar informația ajunge mai repede la dânșii decât la noi”, a declarat Vlad Ciurea, la Antena 3.

Vlad Ciurea: „Toate epiteliile sunt afectate de această boală”

Recomandarea medicului vine după ce acesta spune că a văzut la oameni, în ultimii doi ani, efecte ale virusului Sars CoV-2 asupra creierului la care nu se aștepta.

„Formidabile efecte și multe, multe. Vă și sperii dacă vă spun: neuropatii, tremur al mâinilor, probleme cu gust și miros permanente, tulburări vizuale, tulburări de echilibru, stare de stres permanent, atac de panică, insomnii rebele.

Sunt oameni care se trezeau noaptea și aveau gânduri… nu vreau să sperii pe nimeni.

La fel, persoane care aveau un început de boală gravă, de Parkinson în debut, de exemplu, când a venit valul i-a lovit în plin și boala s-a declanșat”, a atras atenția prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Întrebat dacă a reușit să-și formeze o părere referitoare la acest virus și de ce lovește el atât de multe organe, specialistul spune că ideea nu este a lui, dar o susține.

„Nu este ideea mea, ea aparține domnului academician Victor Voicu, președintele secției Medicale de la Academie, care a și scris un articol. Ne-a cooptat pe mai mulți medici și am scris fiecare partea noastră.

El a spus că este o boală pe epitelii, toate epiteliile sunt afectate: și vasculare, și cerebrale, și stomacale, și pulmonare, acolo este boala. Lupta este alta: mai bine prevenim decât s-o avem”, a concluzionat renumitul medic neurochirurg Vlad Ciurea.

„Acest virus parcă a împins sistemul nervos spre o degradare”

De fapt, profesorul Vlad Ciurea atrăgea atenția acuma mai bine de un an că  există un risc crescut de accident vascular cerebral după infecția Covid, la persoanele vulnerabile.

„Exact cum spune în limba română – „apa trece, pietrele rămân”. Acest virus s-a încantonat foarte bine și stă liniștit, hai să zicem latent și în anumite momente, mai ales la persoanele cu risc, cu alte afecțiuni, acest virus își face activitatea.

S-a constatat că persoanele care trec prin Covid, peste 65 de ani după aceea au dezvoltat accidente vasculare, după Covid. Nu erau predispuse. Alții au evoluat spre sindroame neurologice de diferite forme, degradare.

Se așteaptă ca unele cazuri, ce spun datele din literatură și din nefericire am văzut și eu vor merge către acea boală cu neamțul căreia nu vreau să-i spun numele (n. red. – Boala Alzheimer). Te cutremuri când auzi că acest virus parcă a împins sistemul nervos spre o degradare, spre boala uitării.

La persoanele predispuse spre aceste afecțiuni poate să ducă la o degradare cerebrală”, a avertizat Ciurea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel