Sari la conținut

Efecte miraculoase. Ce se întâmplă dacă bei bere?

Polifenolii prezenți în bere pot să reducă riscul bolilor cardiovasculare și al altor boli cronice prin proprietățile antioxidante și efectele lor benefice asupra presiunii sângelui, lipidelor, rezistenței la insulină și bio-markerilor inflamatorii, au susținut marți specialiștii prezenți la cel de-al VII-lea simpozion „Bere și Sănătate” care s-a desfășurat la Bruxelles.

Oamenii de știință au prezentat ultimele cercetări în ceea ce privește efectele potențiale ale consumului moderat de bere, care au confirmat că poate fi compatibil cu un stil de viață echilibrat.

„Simpozionul poate reprezenta o piatră de temelie pentru cercetarea științifică asupra efectelor consumului moderat de bere asupra sănătății adultului. Sunt martor că cercetările prezentate și discuțiile vor fi constructive și vor aduce o contribuție fructuoasă asupra întregii dezbateri în relația dintre bere și sănătate. Simpozionul se dorește o platformă în care cercetătorii își prezintă pe domeniile lor de cercetare efectele consumului moderat de bere asupra sănătății atât din perspectivele cercetării lor, cât și în relația dintre consumul moderat și sănătate. Simpozionul nu este concentrat numai pe potențialul direct al consumului moderat de bere asupra sănătății, dar de asemenea se referă și la proprietățile inerente ale unor ingrediente comune și relația lor cu sănătatea”, a declarat în deschiderea evenimentului președintele simpozionului, dr. Ramon Estruch.

Dr. Martin Zarnkow, de la Universitatea Tehnică din Munchen, a atras atenția cu privire boala celiacă, legată de ingestia glutenului alimentar.

„A produce bere fără gluten este o problemă importantă. Glutenul nu este necesar pentru bere nici în timpul procesului de fermentație, și nici în cazul produsului final. Cea mai sigură cale este de a elimina glutenul din toate stadiile și procesele producerii berii și de a utiliza cereale fără gluten”, a atenționat medicul.

La rândul său, profesorul Rosa Lamuela, de la Școala de Farmacie a Universității Barcelona, a subliniat că berea conține polifenoli care vin în proporție de 70-80% din malț și restul din hamei.

În opinia sa, polifenolii pot să reducă riscul bolilor cardiovasculare și al altor boli cronice prin proprietățile antioxidante și efectele lor benefice asupra presiunii sângelui, lipidelor, rezistenței la insulină și bio-markerilor inflamatorii.

Dr. Giuseppe Grosso, de la Universitatea din Catania, a afirmat că numeroase studii au demonstrat că adoptarea dietei mediteraneene este asociată cu scăderea riscului bolilor cardiovasculare.

„Consumul moderat de bere a fost asociat cu o mai mare aderență la dieta tradițională mediteraneeană, în special la cei care locuiesc în sudul Italiei. Aderența la această dietă a fost asociată cu scăderea prevalenței la obezitate, hipertensiune și diabet”, a spus Grosso.

Simona Costanzo, de la Departamentul de Epidemiologie și Prevenție din cadrul Institutului de Neurologie Mediteranean, a precizat că una din trei persoane care consumă zilnic în jur de 25 de grame de alcool, vin sau bere, pot fi protejate de riscul producerii unui accident cardiovascular care poate fi fatal sau nu.

Un consum de 10-30 de grame de alcool pe zi poate proteja împotriva dezvoltării aterosclerozei, care este principala cauză de producere bolilor cardiovasculare, a arătat dr. Lina Badimon, de la Universitatea din Barcelona.

„Am studiat că un consum de bere moderat oferă protecție cardiacă și remodelează după un infarct”, a subliniat dr. Badimon.

În cadrul simpozionului a fost acordat „Premiul pentru tânărul cercetător” lui Ilse C. Schrieks, care a dezvoltat un proiect științific privind legătura dintre consumul moderat de bere și diabetul de tip 2.

Potrivit organizatorilor simpozionului, premiul se acordă cercetătorilor cu vârste sub 35 de ani.

Simpozionul „Bere și Sănătate” este organizat de obicei în a doua sau a treia parte a anului și se concentrează pe ultimele cercetării în relația dintre consumul moderat de bere și sănătate.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel