Sari la conținut

Efecte secundare ”vizibile semnificativ” ale vaccinurilor anti covid-19

anticorpii necesari pentru a fi imun

Dr. Moncef Slaoui, a declarat marţi că vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi Moderna sunt sigure şi că numai 10%-15% dintre voluntari au raportat efecte secundare ”vizibile semnificativ”, transmite CNBC.

Efectele secundare, care provin din vaccinurile administrate, pot dura până la o zi și jumătate, a spus dr. Moncef Slaoui, care conduce programul de vaccinare Covid-19 al administrației Trump, Operation Warp Speed. Persoanele care au suferit de reacții adverse au raportat roșeață și durere la locul injectării, precum și febră, frisoane, dureri musculare și dureri de cap, a spus el, adăugând că majoritatea oamenilor nu au efecte secundare vizibile.

”Efectele adverse mai importante, cum ar fi boala autoimună şi altele, nu au fost raportate diferit între grupul placebo şi grupul care a primit vaccinul, în cele două studii clinice, ceea ce este foarte încurajator. În timp ce cunoaştem efectele pe termen scurt şi înţelegem bine acum efectele pe termen mediu, siguranţa pe termen lung nu este încă înţeleasă, conform definiţiei”, a declarat Slaoui publicaţiei Washington Post.

Declarațiile Dr. Slaoui vin pe fondul pregătirrii statelor de a distribui vaccinul covid-19 în mai puțin de două săptămâni. Un grup pentru Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor este programat să voteze cu privire la cine va primi primul vaccin odată ce acesta va fi autorizat de autoritățile de reglementare din SUA.

Luna trecută, medicii au declarat Comitetului consultativ pentru practicile de imunizare, un grup extern de experți medicali care sfătuiesc CDC, că oficialii ar trebui să vorbească mai multe despre potențialele efecte secundare ale vaccinurilor, astfel încât publicul să știe la ce să se aștepte și să nu se sperie și astfel să refuse administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Vaccinurile ambelor companii necesită două doze la o lună distanță pentru a obține o eficacitate maximă.

Moderna și Pfizer au recunoscut că vaccinurile lor ar putea induce efecte secundare similare cu simptomele asociate cu Covid-19 ușor, cum ar fi durerea musculară, frisoanele și cefaleea.

Participanții la studiile cu vaccin coronavirus Moderna și Pfizer au declarat pentru CNBC în septembrie că se confruntă cu febră mare, dureri de corp, dureri de cap grave, epuizare pe tot parcursul zilei și alte simptome după ce au primit prima doză de vaccin. În timp ce simptomele erau incomode și, uneori, intense, participanții au spus că adesea au dispărut după o zi, uneori chiar mai devreme, și că este mai bine decât să ia Covid-19.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel