Sari la conținut

Efecte secundare ale vaccinurilor COVID-19 pe care trebuie să le cunoașteți

Campania de vaccinare anti-covid

Ca multe alte medicamente populare, orice vaccin COVID-19 ar putea duce la efecte secundare la unii oameni. Citiți mai departe pentru a afla posibilele efecte secundare pe care le-ați putea experimenta după ce v-ați vaccinat împotriva coronavirusului.

În România sunt în curs de pregătire pentru efectuarea vaccinărilor COVID-19 care ar începe cu anumite grupuri prioritare, potrivit Ministerului Sănătății.

Ca multe alte medicamente populare, orice vaccin COVID-19 ar putea duce la reacții adverse la unii oameni.

În timp ce lumea speră că un vaccin va pune capăt acestei pandemii, experții spun că vaccinurile COVID-19 pot avea unele efecte secundare neplăcute.

Când sunt disponibile, majoritatea vaccinurilor COVID-19, inclusiv a celor de la Pfizer-BioNTech și Moderna, vor necesita două doze pentru a funcționa, administrate la o lună distanță. Injectiile ar putea duce la efecte secundare nervoase, cum ar fi dureri de brate, dureri musculare si febra, potrivit unor oameni de stiinta.

Aceste reacții adverse ar putea dura zile întregi, determinându-i pe unii oameni să plece temporar de la muncă sau la școală, au spus ei. 1 din 10 beneficiari ar fi vulnerabili la aceste efecte secundare, chiar dacă un vaccin se dovedește a fi până la 90% eficient în perioada de probe.

Până în prezent, trei candidați la vaccin, inclusiv vaccinurile Rusiei Sputnik-V și Pfizer-BioNTech și Moderna, s-au dovedit a fi mai eficiente cu 90% în prevenirea infecției COVID-19 pe baza rezultatelor timpurii din studiile lor clinice în stadiu târziu. Producătorii de medicamente au recunoscut, de asemenea, că vaccinurile lor ar putea induce anumite efecte secundare similare cu simptomele asociate cu Covid-19 ușor, cum ar fi dureri musculare, frisoane și cefalee.

Mai mult, medicii americani au cerut Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor să fie transparenți în ceea ce privește efectele secundare pe care oamenii le pot experimenta după ce au primit prima doză de vaccin cu un vaccin anti-coronavirus, astfel încât să nu se sperie să revină la a doua doză.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.