Sari la conținut

Efectele berii asupra organismului. Ce spune Organizația Mondială a Sănătății

Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei
bere

Efectele berii asupra organismului. Ce spune Organizația Mondială a Sănătății despre consumul de bere.

Cosumul de bere este unul ridicat, mulți oameni, după o zi mai grea, obișnuiesc să se relaxeze în fața unei halbe de bere.

Baută zilnic berea afectează sănătatea

Potrivit Statista, în 2021, industria berii din SUA a avut câștiguri de aproximativ 109 miliarde de dolari și, în medie, consumatorii au băut aproximativ 68 de litri în cursul anului. În comparație cu alte băuturi alcoolice, berea are un conținut scăzut de alcool în volum (ABV) – multe beri având sub 5% ABV. Deși pare o opțiune mai bună decât alte băuturi alcoolice, este important să rețineți că, băută zilnic, berea afectează sănătatea, atât imediat, cât și pe termen lung.

Pentru a obține beneficii asupra organismului, Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum moderat de bere: o cantitate de 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați. Berea poate fi integrată astfel într-o dietă echilibrată. Iată cum ne poate afecta sănătatea.

 

Efecte benefice. Berea poate ajuta la densitatea osoasă

Potrivit unei recenzii din 2021, consumul de bere a fost legat de creșterea densității minerale osoase, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar consumul săptămânal al unei beri a fost asociat cu un risc mai scăzut de fractură de șold. Trebuie făcute mai multe cercetări pentru a demonstra clar acest lucru și a evalua dacă beneficiile depășesc dezavantajele consumului de bere.

 

Efecte adverse ale consumului de bere

Berea poate afecta sănătatea creierului

Deși consumul de bere este asociat cu relaxarea, intoxicația cu alcool poate afecta sănătatea creierului pe termen lung. Alcoolul din bere poate afecta creierul, astfel încât reflexele sunt încetinite, iar echilibrul, memoria și somnul sunt afectate.

Somnul poate fi afectat chiar dacă beți o cantitate mică de alcool în timpul zilei. Un studiu din 2018, publicat în JMIR Mental Health, a comparat calitatea somnului participanților care au consumat cantități diferite de alcool și a constatat că până și băutorii ocazionali au înregistrat o scădere cu 9,3% a calității somnului.

 

Berea încetinește procesul de slăbire

„De fiecare dată când beți bere, aceasta ajunge direct în ficat”, spune medicul John Gomer. „Organismul nu are capacitatea de a stoca alcool, deoarece îl recunoaște drept toxină”, explică el. Deci, dacă vreți să slăbiți, berea vă poate da peste cap toate planurile.

 

Berea poate provoca probleme digestive

„Alcoolul este mai întâi descompus în stomac, favorizând o creștere a sucurilor digestive”, spune Gomer. „Alcoolul irită intestinul subțire și colonul, unde este descompus și absorbit în continuare, afectând viteza normală de mișcare a alimentelor prin ele, ceea ce poate duce la dureri abdominale, balonare și diaree”, subliniază el. Consumat în cantități mari, alcoolul poate provoca inflamații intestinale și probleme în tractul gastrointestinal și ficat. Unele cercetări sugerează, totuși, că, datorită compușilor fermentați ai berii, băutura poate contribui la sănătatea intestinală.

 

Risc de deshidratare în cazul consumului de bere

In ciuda senzației de răcorire, berea băută pe căldură pentru hidratare, duce la efectul contrar. Alcoolul din bere poate duce la deshidratare, spune Gomer. „Rinichiul este responsabil pentru reglarea fluidelor și electroliților, iar alcoolul poate perturba hormonii care afectează funcția rinichilor, afectând capacitatea organismului de a regla lichidul și electroliții. De asemenea, perturbă hormonii care afectează funcția rinichilor”, menționează acesta.

Informații nutriționale ale berii

Potrivit USDA, o cutie de bere de 355 ml conține:

  • Calorii: 153
  • Proteine: 2 g
  • Grăsime totală: 0 g
  • Carbohidrați: 13 g
  • Fibre: 0 g
  • Zaharuri: 0 g
  • Alcool: 14 g
  • Niacină: 2 mg
  • Riboflavină: <1 mg
  • Colina: 36 mg
  • Folat: 21 mcg
  • Magneziu: 21 mg
  • Fosfor: 50 mg
  • Seleniu: 2 mcg
  • Vitamina B12: <1 mcg

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel