Sari la conținut

Efectele caniculei asupra medicamentelor. Cum trebuie păstrate în zilele cu temperaturi ridicate

Folii de medicamente
Foto: arhiva Doctorul Zilei
Biofarm anunta profit de milioane

Specialiștii spun că în zilele caniculare riscăm să luăm pastile care ne fac mai mult rău decât bine. De altfel, Agenţia Naţională de Sănătate şi a Medicamentului din Franţa a lansat avertismentul că proprietățile medicamentelor sunt modificate de temperaturile ridicate.

De la temperatura camerei și până la locul de depozitare, fiecare medicament vine cu propriile reguli, ca să aibă eficiența din prospect. Experții avertizează că nu este suficient să respectăm doar data de expirare.

Cum trebuie păstrate în zilele cu temperaturi ridicate

Când vine vorba de caniculă, specialiștii recomandă să fim mult mai atenți la condițiile de păstrare a medicamentelor. De exemplu, acestea nu trebuie ținute niciodată într-o mașină. Căldura dintr-un autoturism lăsat la soare poate depăși 50 de grade, iar acest lucru duce la pierderea proprietăților medicamentelor.

La fel de dăunător este să le ținem și în bucătărie sau într-un loc expus la razele soarelui. Unele medicamente pot fi depozitate în frigider, altele la temperatura camerei și în locuri uscate.

„Mare atenție, pentru că suntem în vacanță, la transportul medicamentelor. Plecăm în vacanță, plecăm cu o trusă de vacanță, dar și cu o lădiță în care să putem să păstrăm condițiile de temperatură constantă și în care să depozităm mai ales siropurile.

Foarte mare atenție, altfel riscăm să intoxicăm copiii și nu în ultimul rând atenție mare la vârstnici, atenție mare la persoanele care au nevoi speciale și necesită supraveghere permanentă”, a explicat la Digi 24 medicul de familie Valeria Herdea.

Experţii atrag atenţia că trebuie să fim foarte atenți și la ce medicamente consumăm pe caniculă, pentru că unele favorizează deshidratarea, cum ar fi diureticele indicate persoanelor hipertensive.

În fiecare an, românii aruncă la gunoi 1.500 de tone de medicamente. Potrivit statisticilor, în majoritatea statelor membre UE, aproximativ 50% din medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu.

Impactul asupra mediului

La nivelul Uniunii Europene, încă din anul 2013, legislația în vigoare a stabilit că poluarea solului și a apei cu deșeuri farmaceutice este o problemă în creștere pentru mediul înconjurător. UE este în prezent pe locul al doilea la nivel mondial în ceea ce privește consumul de medicamente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel