Sari la conținut

Efectele secundare ale banalului paracetamol sunt foarte dure. Ce spun specialiștii

Paracetamol
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Efectele negative ale paracetamolului

Efectele secundare ale banalului paracetamol sunt foarte dure. Ce spun specialiștii

Deși se poate achiziționa din farmacie fără rețetă de la medic, paracetamolul trebuie luat numai cu prescripție medicală. puține persoane știu că acest medicament poate provoca unele efecte nedorite, ce pot fi observate cu ușurință atunci când mergem la toaletă.

Un prim semnal de alarmă apare atunci când scaunul tău este sângeros sau de culoare neagră. De altfel, urina poate deveni sângerie sau tulbure. Un alt semn al consumului exagerat de paracetamol este o scădere bruscă a cantității de urină. În plus, putem avea și urină închisă la culoare sau scaune de culoarea argilei.

Dacă vă confruntați cu aceste probleme, vă sfătuim să mergeți imediat la medicul de familie!

Atenție! Nu luați paracetamol fără prescripție medicală!

La rândul său, medicul Vasi Rădulescu spune că banalul paracetamol poate cauza probleme serioase de sănătate, dacă nu este luat corespunzător.

Acesta a explicat cât de periculoasă este, de fapt, cantitatea de paracetamol administrată de unii pacienți în încercarea de a se trata de anumite afecțuni, atrăgând atenția că „puteți muri continuând să luați anumite preparate care sumează treptat concentrația de acetaminofen în sânge”.

„Te doare capul, o măsea, o articulație? Iei un paracetamol. Ești răcit, cu nasul înfundat, slăbiciune generală și-un pic de febră? Iei un paracetamol. Acest compus este ieftin și nelipsit din casa oricui, pe lângă aspirină sau ibuprofen. Și medicii îl iubesc.

Îl dăm cu drag în virozele respiratorii, pentru a ameliora simptomele (paracetamolul nu vindecă pare-se o răceală). Îl dăm ca să scădem o febră înaltă. Îl dăm în lombalgii sau alte patologii articulare, unde este subestimat, din păcate”, a explicat medicul pe blogul său.

Paracetamol – efectele adverse periculoase

paracetamol
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Paracetamolul este una dintre cele mai des folosite medicamente de către români. Specialiștii, însă, spun că pastila poate provoca efecte negative dacă este luată într-un mod necorespunzător.

Cercetătorii au făcut o listă cu efectele negative pe care această pastilă le poate avea asupra corpului, dacă este administrată într-un mod greșit.

De ce nu este bine să faci exces de paracetamol

Risc de creștere a tensiunii arteriale
Paracetamolul este deseori prezentat ca o opțiune mai sigură în comparație cu o altă categorie de analgezice denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt asociate cu creșterea tensiunii arteriale și a riscului de afecțiuni cardiace.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au descoperit, într-un studiu din 2022, o asociere preocupantă între administrarea frecventă a acestui medicament creșterea tensiunea arterială.

În cadrul studiului, au fost incluși 110 pacienți cu istoric de hipertensiune arterială, cărora li s-a administrat o doză zilnică de un gram de paracetamol de patru ori pe zi. Aceasta este o opțiune terapeutică frecventă pentru pacienții cu dureri cronice. Unora li s-a administrat o pastilă placebo, timp de două săptămâni.

Într-un interval de doar două săptămâni, subiecții care au primit paracetamol au înregistrat o creștere semnificativă a tensiunii arteriale.

Specialiștii au declarat că această creștere a tensiunii arteriale, similară cu cea observată în cazul AINS, ar putea mări riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral cu aproximativ 20%.

Specialiștii au recomandat persoanelor cu o prescripție pe termen lung pentru analgezice, utilizate în mod obișnuit pentru tratamentul durerilor cronice, să aleagă cea mai mică doză eficace și să limiteze perioada de administrare la minimul necesar.

Risc de atac de cord și AVC

Nu doar cei cu tensiune arterială crescută trebuie să fie precauți când utilizează paracetamol în mod frecvent.

Există cercetări care sugerează că anumite variante de tablete de paracetamol, care conțin un ingredient ascuns, ar putea prezenta pericole dacă sunt luate pe termen lung.

Sodiul, un element esențial al sării, este frecvent utilizat pentru a facilita dizolvarea variantelor efervescente de medicamente, cum ar fi paracetamolul, în apă.

Fiecare pastilă solubilă conține concentrații semnificative de sodiu.

Dacă cineva ar consuma doza zilnică maximă de paracetamol efervescent, ar depăși limita zilnică recomandată de 2g de sodiu de către Organizația Mondială a Sănătății.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel