sâmbătă, decembrie 10, 2022

Vaccinurile anti-covid. Care sunt efectele secundare

Publicația NewsWeek a dat publicității rezultatele obținute în urma studiilor preliminare ale studiilor clinice pentru vaccinurile de la Moderna și Pfizer.  Datele au fost oferite de American Medical Association (AMA), organism înființat în 1847 și care este cea mai mare organizație a medicilor și studenților din Statele Unite.

Vaccinurile de la Moderna și Pfizer, administrate în două doze la interval de aproximativ o lună, prezintă, potrivit rezultatelor încă preliminare ale studiilor clinice, o eficacitate de până la 95%.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Aveți mâinile și picioarele reci tot...

Astfel, în cazul vaccinului dezvoltat de Moderna, efectele secundare au fost următoarele.

  • Singurul efect secundar ”grav” observat la 2,7% dintre voluntari după prima doză de vaccin a fost o durere acută și roșeață în locul injectării.
  • După a doua doză, cele mai frecvente și mai neplăcute efecte secundare înregistrate la 9,7% dintre participanții la testele clinice, a fost oboseala. Oamenii au resimțit o oboseală vlăguitoare, chinuitoare, imposibil de depășit.
  • În același timp, 8,9% dintre voluntari au acuzați dureri musculare persistente și profunde, în timp ce 5,2% s-au plâns de dureri articulare, iar alte 4,5% de dureri de cap.

Compania Pfizer nu a prezentat încă astfel de informații detaliate. Cu toate acestea, reprezentanții firmei germane BioNTech, partenera americanilor în dezvoltarea vaccinului lor, au dezvăluit că printre cele mai des întâlnite efecte secundare au fost starea de epuizare și durerile de cap. Efectele secundare au fost consemnate la mai puțin de 4% dintre participanții la testele clinice după administrarea celei de-a doua doze de tratament.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private