Sari la conținut

Efectele TAURINEI din băuturile energizante

energizante
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Băuturile comune cu impact negativ asupra musculaturii

Efectele TAURINEI din băuturile energizante. Efect nebănuit asupra organismului. Taurina poate fi cheia unei zile revigorante mai ales că există în multe băuturi energizante. Substanță chimică numită acid aminoetilsulfonic este prezentă în secreția biliară. Împreună cu acidul colic, formează acidul taurocolic. Se prezintă sub forma de cristale albe, solubile. Această substanță este produsă și de organismul uman, în special în mușchi, creier, inimă și sânge.

Cele mai bune surse de hrană. Unde poate fi găsită taurina?  În carne, pește și ouă.

Taurina are funcții importante în inimă și creier

Ajută la susținerea creșterii nervilor. De asemenea, ar putea aduce beneficii persoanelor cu insuficiență cardiacă prin scăderea tensiunii arteriale și prin calmarea sistemului nervos.Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea agravării insuficienței cardiace .

Oamenii iau taurină pentru insuficiența cardiacă congestivă și creșerea ficatului (hepatită). De asemenea, este folosită pentru obezitate, performanță atletică, oboseală, diabet și multe alte afecțiuni. Dar nu există dovezi științifice bune care să susțină aceste utilizări.

Taurina, ingredientul cheie din multe băuturi energizante

Potrivit Mayo Clinic, unele studii sugerează că suplimentarea cu taurină ar putea îmbunătăți performanța atletică. Alte studii sugerează că taurina combinată cu cofeina îmbunătățește performanța mentală.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare și această constatare rămâne controversată, la fel ca și utilizarea taurinei în băuturile energizante.

Există multiple beneficii ale consumului de taurină, cum ar fi combaterea stresului oxidativ asociat cu bolile degenerative retiniene. De asemenea, taurina poate preveni deteriorarea celulelor de păr din ureche, ceea ce contribuie cheie la pierderea auzului.

Având efecte antiinflamatoare, această substanță poate reduce inflamația din creier și poate combate afecțiunile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

De reținut este faptul că ar putea exista cantități mari de alte ingrediente în băuturile energizante, cum ar fi stimulente din plante, cofeină sau zahăr. Prea multă cofeină poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, poate întrerupe somnul și poate provoca anxietate. Zahărul adăugat ar putea furniza calorii adăugate nedorite.

Efecte adverse

Unele persoane au raportat reacții adverse după ce au luat taurină, inclusiv : vărsături, greaţă, dureri hepatice, dureri de cap, dureri de stomac.

Prin urmare, când este consumată în cantități rezonabile de către o persoană sănătoasă, taurina nu are efecte secundare cunoscute. Totuși, poate interacționa cu anumite medicamente, de aceea persoanele care urmează o schemă de tratament să se asigure că medicul le permite și consumul de taurină.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: