Sari la conținut

Efectul băuturilor îndulcite asupra riscului de boală renală

Sursa: Unsplash

În ultimele două decenii, oamenii de știință au făcut cercetări aprofundate pe alimente și au descoperit modul în care proteinele genereză boala de rinichi. Experții au înlocuit proteinele de origine animală cu proteine de origine vegetală.

Efectul băuturilor îndulcite cu zahăr asupra riscului de boală renală

În acest mod, ei um reușit să pună boala renală cronică de rinichi în remisiune. Studiul a fost publicat în revista Clinical Journal of the American Society of Nephrology. 

Cercetătorii au studiat efectul băuturilor îndulcite cu zahăr asupra riscului de boală renală. Studiile importante, precum acesta, a contribuit la educarea pacienților cu afecțiuni renale cu privire la efectul pe care băuturile îndulcite cu zahăr îl au asupra rinichilor.

În urma cercetărilor, oamenii de știință au descoperit  că în timpul lunilor călduroase de vară, oamenii consumă mai multe sucuri  cu zahăr adăugat. Așadar, un consum mai mare de sucuri ar putea fi asociat cu șanse mai mari de scădere a funcției renale.

Dezvoltatorii de băuturi răcoritoare își petrec multe ore în a crea și dezvolta tot felul de arome, pe care oamenii sunt dornici să le savureze. Cu toate acestea, această dorință de arome poate crea dependență celor care consumă băuturi îndulcite cu zahăr.

Ce recomandări fac specialiștii pacienților cu afecțiuni renale care încearcă să își diminueze consumul de băuturi îndulcite cu zahăr?

Să citească etichetele nutriționale și să calculeze cantitatea de zahăr pe care o consumă într-o zi din băuturile dulci. Oamenii trebuie să înțeleagă că zahărul creează dependență; pe măsură ce consumăm, pofta se intensifică și dorim mai mult. Dacă încep cu un pahar de suc la prânz, vor dori un suc la fiecare masa.

Cum se poate scăpa de această poftă?

Oamenii privesc mâncarea și băutura ca pe un eveniment unic, o masă la care ne așezăm și ne bucurăm. Cum se poate scăpa de această poftă? Oamenii care au deja problem renale trebuie să facă schimbări în ceea ce privește dieta. Pentru început, ei trebuie să elimine băuturile îndulcite cu zahăr.

În loc să bea un ceai dulce, medicii le recomandă pacienților să îl înlocuiască cu un ceai cu gheață neîndulcitși cu o limonadă cu gheață. Ceaiul cu gheață neîndulcit diluează zahărul din limonadă. Apoi, în timp, pe măsură ce gusturile se schimbă, se va scădea cantitatea de limonadă și vor dori să consume mai mult ceai rece neîndulcit.

Se poate folosi Stevia; un îndulcitor natural obținut din frunzele plantei rebaudiana. Frunzele au un gust mai dulce.

ATENȚIE!

Aveți grijă la îndulcitorii naturali. Unele persoane preocupate de sănătate înlocuiesc zahărul cu miere, sirop de arțar, sirop de agave și melasă. Acești îndulcitori sunt digerați ca și zahărul.

Sucurile dulci se pot înlocui cu apă infuzată cu fructe. Puteți să vă faceți o bautura cu adevarat gustoasa în propria locuinta: poți adăuga bucăți de ananas proaspăt și căpșuni sau câteva bucăți de castravete. Apa infuzată se face cu o seară înainte, se ține în frigider; va avea un gust minunat a doua zi.

Când luați masa în oraș, cereți întotdeauna apă cu o felie de lămâie,  menține gustul proaspăt al apei și te va împiedica să comanzi un suc.

Pacienții cu afecțiuni renale au multe variante; se pot răsfăța cu diferite arome sănătoase ori de câte ori pot. Pacienții cvu problem renale pot introduce în alimentație diferite arome sănătoasă, iar această cercetare susține motivul pentru care pacienții cu IRC trebuie să reducă numărul de băuturi îndulcite cu zahăr.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel