miercuri, august 10, 2022

Efectul negativ al izolării este resimțit de copiii și tinerii din toată lumea. Din cauza pandemiei, aceștia au fost nevoiți să se adapteze unui nou stil de viață care limita interacțiunea cu persoane de vârste apropiate, lucru esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Interacțiunea este esențială pentru dezvoltarea copiilor. Aceasta, însă, a fost limitată în timpul pandemiei din cauza restricțiilor anti-COVID. Deși au fost necesare, măsurile anti-COVID, precum izolarea, au afectat profund copiii de toate vârstele, mulți dezvoltând schimbări comportamentale și stări emoționale negative.

Te-ar mai interesa: Ce sfânt sărbătorim mâine: mulți îi poartă numele...

Efectul negativ al izolării, resimțit în comportamentul copiilor

Copiii, în special cei din ciclul primar, au resimțit puternic efectul negativ al izolării din ultimul an, potrivit unui raport realizat de instituția Avocatului Poporului privind impactul pandemiei COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor. Chiar și după reluarea școlii cu prezență fizică, efectele perioadei de izolare sunt prezente. Una dintre soluții ar fi creșterea numărului de consilieri școlari, scrie Rador.

Raportul relevă experiențele trăite de copii și adolescenți în perioada pandemiei de COVID-19: școli închise, evenimente anulate, lipsa interacțiunii zilnice cu membrii familiei, cu prieteni, cu colegi, izolarea, incertitudinea au impact negativ asupra sănătății lor mintale și consecințe dăunătoare de durată asupra dezvoltării cognitive, emoționale, comportamentale. În plus, învățământul online impersonal și distant a antrenat dificultăți de a performa.

Te-ar mai interesa: Primul ajutor în caz de înec. Medic român: După 4-...

„Unul din trei copii s-a confruntat cu stări de anxietate, având nevoie de consiliere și de asistență psihoemoșională, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând chiar spre consecințe deosebit de grave, tentative de suicid”, dezvăluie Cornelia Cor, consilier.

Specialiștii Avocatului Poporului s-au confruntat cu lipsa datelor la nivel național al instituțiilor de profil. Ei au constatat că accesul la servicii medicale de specialitate – psihiatrie pediatrică – este unul limitat, numărul medicilor de profil este redus, doar 260 de medici cu această specializare la nivel național.

Te-ar mai interesa: Nutriționist de la Harvard: „Acesta este pri...

Doar 22 de centre de sănătate mintală pentru copii funcționează în România, iar în județele Călărași, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Ilfov, Sălaj și Vrancea ele nu există.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private