Sari la conținut

Efectul traumelor din copilărie și cum ne afectează viața de adult. Psiholog: „Unele probleme pot deveni ireversibile“

Truama emoțională
Sursă foto: Getty Images
Cinci semne subtile ale traumei pe care mulți le trec cu vederea.

Atunci când ne gândim la copilărie, ne imaginăm acea perioadă a vieții în care ar trebui să ne simțim în siguranță, să fim protejați și iubiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Din nefericire, realitatea este că mulți copii trec prin experiențe traumatizante, care influențează profund dezvoltarea psihică, emoțională și fizică, dar și modul în care aceștia formează relații cu cei din jur.

Educația primită și experiențele acumulate de-a lungul vieții ne ajută să analizăm și să înțelegem rolul/poziția noastră în evenimentele prin care trecem. Spre deosebire de adulți, copiii au o experiență de viață limitată la care să apeleze și tind să creadă că ei sunt cauza evenimentelor traumatizante prin care trec.

Traumele din copilărie pot fi sub forma:

  • abuzurilor fizice sau sexuale;
  • participarea la evenimente traumatizante (de exemplu, un accident auto);
  • bolile grave și perioadele de spitalizare extinse;
  • violența domestică (asupra copiilor sau altor membrii ai familiei);
  • bullying-ul.

„Efectele pot apărea la orice vârstă”

Psihologii susțin că o persoană care a avut parte de o copilărie dificilă poate să întâmpine probleme la orice vârstă. Astfel, există anumiți factori care pot activa frici, dependențe, anxietate sau depresie.

,,Comportamentul unei persoane care a avut o copilărie dificilă va fi vizibil afectat la maturitate. Astfel, traumele din această perioadă a vieții își pot face simțită prezența la orice vârstă.

Să luăm ca exemplu un copil care a avut foarte multe neajunsuri, care nu a avut parte de o familie boagată și care s-a confruntat cu foarte multe lipsuri. Dacă acel copil va ajunge să aibă o situație materială mai bună, de multe ori va deveni o persoană foarte chibzuită, ca să nu spunem zgârcită.

Iar acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, involuntar„, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician, într-un interviu pentru Adevărul.

Efectele traumelor din copilărie asupra sănătății

Sursă foto: Alexa Pleșcan

Evenimentele din copilărie pot lăsa urme emoționale adânci care pot fi observate de-a lungul vieții. Copiii care suferă de evenimente traumatice au șanse mai mari de a dezvolta probleme de sănătate, inclusiv:

  • anxietate;
  • depresie;
  • tulburare de stres posttraumatic:
  • comportamente de autovătămare;
  • dependența de alcool, comportamente periculoase sau droguri.

„Un copil care crește într-o familie cu probleme, în care vede violență, consum de alcool, tutun sau droguri, va fi predispus să dezvolte și el aceste obiceiuri.

Vedem mereu că copiii fumătorilor sunt predispuși să ajungă fumători. Acest lucru este foarte adevărat și este valabil și pentru celelalte vicii.

Un minor are observă că în familie se consumă alcool va fi tentat, la rândul lui, să încerce. Iar, pentru o persoană neformată, de la a încerca la a deveni dependent este un singur pas”, a adăugat psihologul clinician.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel