Sari la conținut

”Elixirul” tinereții veșnice. Acest fruct scade colesterolul și protejează vasele de sânge

Zmeura, săracă în calorii și bogată în fibre, este esențială în alimentația zilnică. Fibrele insolubile ajută la menținerea greutății corpului iar cele solubile scad nivelul colesterolului, protejând vasele sangvine de depunerile de grăsime și prevenind astfel instalarea unor afecțiuni severe.

Zmeura conține o cantitate semnificativă de polifenoli antioxidanți, vitaminele B1, B2 și B3, acid folic, cupru și fier. Sunt o sursă bogată de vitamina C, magneziu și fibre, necesare unei bune funcționări a organismului.

Consumul zilnic al acestui fruct ne poate feri de numeroase probleme de sănătate precum cancerul, obezitatea, afecțiunile cardiovasculare și infertilitatea.

Prin conținutul de antioxidanți, de 10 ori mai mare decât cel al roșiilor și de 50 de ori mai mare decât al căpșunilor, protejează celulele împotriva deteriorării cauzată de moleculele instabile, numite și radicali liberi. Zmeura conține, de asemenea, acid elagic despre care se spune că este un compus anti-carcinogenic.

Antocianinele, coloranții care dau culoarea zmeurei, pot, de asemenea, să confere strălucire pielii. În plus, ei stimulează producerea colagenului, menținând tenul impecabil, împiedicând astfel apariția ridurilor de expresie. Mai mult decât atât, antocianinele ajută la eliminarea bacteriilor și a ciupercilor care se pot dezvolta pe suprafața pielii, prevenind infecțiile și apariția coșurilor.

Datorită conținutului de potasiu, zmeura previne riscul atacului miocardic și menține tensiunea sângelui, iar mineralele precum fierul, cuprul și magneziul ajută la producerea globulelor roșii, ținând la distanță anemia și prevenind oboseala.

Zmeura poate fi consumată în doze de 150-200 de grame zilnic de către persoanele cu diabet, deoarece conține foarte puține zaharuri, care nu duc la creșteri notabile ale glicemiei. Mai mult, curele lungi cu zmeură stabilizează glicemia și stimulează pancreasul. Tratamentul cu zmeură este foarte eficient, mai ales pentru prevenirea complicațiilor cardiovasculare ale diabetului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel