Sari la conținut

EMA recomandă adăugarea pe lista efectelor adverse ale vaccinurilor Pfizer și Moderna a ciclului menstrual neregulat

EMA recomandă adăugarea pe lista efectelor adverse ale vaccinurilor Pfizer și Moderna a ciclului menstrual neregulat

Agenția olandeză de monitorizare a medicamentelor Lareb a primit aproape 9.400 de rapoarte de sângerare menstruală abundentă de la femei cărora li sa administrat vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna împotriva coronavirusului, a anunțat vineri agenția.

De departe, cele mai multe au fost despre produsul Pfizer/BioNTech, dar acesta este și cel mai utilizat vaccin în Țările de Jos, a spus Lareb.

EMA recomandă adăugarea pe lista efectelor adverse ale vaccinurilor Pfizer și Moderna a ciclului menstrual neregulat

Vineri, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că recomandă adăugarea sângerărilor menstruale abundente la informațiile despre produs ca efect secundar cu frecvență necunoscută la cele două vaccinuri.

Au fost raportate cazuri de sângerare menstruală abundentă după prima, a doua și doza de rapel de Comirnaty și Spikevax, a spus EMA din Amsterdam.

Datele au implicat în cea mai mare parte cazuri care păreau a fi negrave și temporare, a spus EMA, adăugând că „tulburările menstruale în general sunt destul de frecvente și pot apărea dintr-o gamă largă de motive”.

Nu există dovezi care să sugereze că tulburările menstruale experimentate de unele femei au vreun impact asupra reproducerii și fertilității, a spus agenția.

Lareb, între timp, efectuează cercetări suplimentare cu privire la numărul de femei care se confruntă cu tulburări menstruale înainte și după vaccinarea anti-covid, pe baza datelor de la medicii de familie.

În total, agenția a raportat peste 27.000 de reacții adverse menstruale după vaccinare, variind de la întârzieri, până la pierderi de sânge mai grele sau mai ușoare și dureri ale menstruației.

Lareb a spus anul trecut că neregulile menstruale sunt frecvente și pot fi cauzate și de infecții, boală și stres. „Nu este clar încă dacă neregulile menstruale sunt un efect secundar al vaccinurilor corona, dar aceasta este o posibilitate”, a adăugat acesta. „Vaccinul stimulează sistemul imunitar și acest lucru poate afecta nivelul hormonilor.”

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: