Sari la conținut

Endocrinolog: Oboseala continuă, irascibilitatea și depresia nu sunt normale. Fă-ți analize la tiroidă

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii ani. Medicii endocrinologi atenționează că numărul real de pacienți cu boli tiroidiene este cu mult mai mare. Nediagnosticate, aceste afecțiuni nu doar că afectează psihiculpacienților, ci le cauzează și afecțiuni cardiovasculare.

Cifre importante:

  • În România, 86% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei;
  • În 2016 numărul de cazuri noi de hipotiroidie depistate in mediul urban a fost de două ori mai mare decât cel din zonele rurale;
  • Medicii insistă ca atât femeile, cât și bărbații peste 35 de ani să-și testeze anual nivelul de TSH din sânge;

Medicul specialist: „Oboseala continuă, irascibilitatea și episoadele de depresie nu sunt normale. Sunt semne că pacientul trebuie să-și examineze nivelul de TSH din sânge”

Românii sunt obișnuiți să nu se simtă bine. Oboseala care durează mai multe zile, irascibilitatea și episoadele de anxietate nu sunt și nici nu ar trebui să fie tratate ca și cum ar fi o normalitate. Normal este să ne simțim bine. Bolile tiroidiene pot fi ținute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienții să-și testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sânge.”, spune dr. RodicaPetriș, doctor medic specialist în Endocrinologie.

Medicii de familie trebuie să le recomande pacienților să-și facă investigații endocrinologice

„Înainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie să se asigure că problemele pe care le reclamă pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene. De aceea, cred că este foarte important ca pacienților care prezintă simptomele acestor afecțiuni și care nu trec printr-o perioadă agitată să li se recomande investigații endocrinologice amănunțite.”, spune dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Române de Medicină a Familiei.

Pacienții confundă simptomele bolilor tiroidiene cu efectele negative ale stilului de viață

Semnele problemelor endocrinologice includ:

  • Fluctuații ale greutății, constipație;
  • Oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);
  • La femei, ciclu menstrual neregulat și scăderea libidoului;

De aceea, pacienții de cele mai multe ori cred că problemele cu care se confruntă sunt cauzate de stilul de viață haotic.

Tabel valori TSH

Determinarea TSH reprezinta testul initial in diagnosticul afectiunilor tiroidiene. Chiar si mici modificari in concentratia hormonilor tiroidieni vor determina modificari in sens invers (mult mai pronuntate) ale concentratiei de TSH. Prin urmare TSH reprezinta un parametru foarte specific si sensibil pentru controlul functiei tiroidiene, dar si pentru detectarea si excluderea unor afectiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-tiroidian.

Tabel valori TSH. Nivelul de TSH este crescut in hipotiroidismul primar (tiroidian) fiind cel mai sensibil test in aceasta afectiune. Daca exista semne clare de hipotiroidism, dar nivelul de TSH nu este crescut se suspecteaza un hipotiroidism secundar in cadrul unui hipopituitarism. Valori scazute se intalnesc in hipertiroidism. Dozarea TSH este utila in monitorizarea tratamentului la pacientii hipotiroidieni: valori scazute se intalnesc in cazul dozelor excesive de hormoni tiroidieni de substitutie. Valorile normale de TSH indica un tratament echilibrat.

Valori de referinta

Varsta

Valori de referinta (μUI/ML)

0-3 zile

5.17-14.6

4 zile- 2luni

0.43-16.1

2-12 luni

0.62-8.05

2-6 ani

0.54-4.53

7-11 ani

0.66-4.14

12-19 ani

0.53-3.59

Adult

0.27-4.20

Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afecțiuni grave

Atât secreția scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât și cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecțiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) și duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, și tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în fața traheei şi este esențială în buna funcționare a organismului. Și asta pentru că hormonii tiroidieni influențează consumul de energie, temperatura corpului și ritmul bătăilor inimii.

Recomandări importante în prevenție:

  • De cele mai multe ori, „ceea ce simți poate fi din vina” tiroidei. Fluctuațiile în greutate, iritabilitatea, anxietatea și oboseala cronică sunt semne că trebuie să te adresezi medicului tau pentru un control amănunțit;
  • Analiza nivelului de TSH din sânge este esențială în detectarea problemelor tiroidiene;
  • După vârsta de 35 de ani, atât femeile, cât și bărbații, ar trebui să-și facă un control al glandei tiroide
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel