Sari la conținut

Endometrioza profund infiltrativă – o afecțiune complexă care necesită o abordare complexă

Endometrioza profund infiltrativă descrie un grad avansat al endometriozei, în care implanturile endometriale au invadat diverse zone pelvine.

Endometrioza este o boală des întâlnită la femeile tinere și nu numai, care de cele mai multe ori, din cauza simptomatologiei ambigue, poate fi greu de depistat și diagnosticat. În acest timp, manifestările bolii sunt acute, generând dureri la nivel pelvin greu de suportat de către paciente.

Diagnosticul endometriozei 

Fiind o afecțiune cu mecanism complex, endometrioza necesită o atenție deosebită din partea medicului ginecolog care se va orienta în urma unui examen clinic, al unei anamneze amănunțite completate de investigații imagistice de specialitate.

În cazul endometriozei profund infiltrative, unde implanturile au invadat diverse zone pelvine, medicul va începe conduita terapeutică prin stadializarea corectă a afecțiunii. Spre exemplu, când implanturile endometriozice infiltrează rectul sau sigmoidul, vorbim despre endometrioza profund infiltrativă intestinală. Când implanturile au migrat și invadat vezica urinară, vorbim de endometrioza vezicală. Iar când leziunile se regăsesc la nivelul parametrelor, infiltrandu-se uneori și la nivelul peretelui  ureteral vorbim de endometrioza parametrială. Acest tip de endometrioza poate afecta deopotrivă și filetele nervoase din  plexul lombosacrat.

Rolul investigațiilor imagistice în endometrioză

Investigațiile imagistice pe care se bazează medicul ginecolog în stadializarea corectă a endometriozei urmăresc maparea invaziei implanturilor endometriozice, astfel încât simptomatologia să își găsească răspuns în fiziologia bolii. Investigații folosite în acest sens de către medicul ginecolog sunt în general ecografia transvaginală și IRM-ul cu protocol de endometrioză.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical vizează îndepărtarea implanturilor endometriozice din toate zonele de invazie abordare foarte similară ca în cazul cancerului.

Excizia acestor leziuni infiltrative se fac după criterii specifice, expertiză pe care o deține numai un medic înalt specializat în tratamentul acestei patologii, care stăpânește excizia corectă și completă a leziunilor endometriale, încă de la prima intervenție chirurgicală.

În cazurile complexe de endometrioza profund infiltrativă intestinală, vezicală și de plex lombosacrat, endometrioza profund infiltrativă ureterală- discutăm despre o chirurgie a spațiului pelvic intra- și extra-peritoneal. Doar când leziunile sunt extensive și afectează bilateral nervii splanchnici sau rădăcinile din plexul lombosacrat, atunci chirurgul trebuie să acționeze cu mare atenție alegând între a exciza și a lăsa pe loc leziunile, pentru a nu afecta filetele nervoase esențiale.

Un alt aspect esențial în tratamentul acestor stadii avansate de endometrioză este implicarea unei echipe multidisciplinare, pentru o bună gestiune a teritoriilor de excizie. Totul sub coordonarea unui chirurg înalt specializat în chirurgia de excizie a endometriozei profund infiltrative, o afecțiune debilitantă a pacientelor, cu efect important asupra calității vieții lor.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel