Sari la conținut

Epidemia de bronșiolită la copii: Ar trebui închise școlile?

Salvare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ambulanta

Ne aflăm în plin sezon al infecțiilor respiratorii, cel mai agresiv val de epidemie la copii din ultimul deceniu. În fiecare zi crește numărul bolnavilor, iar Ministerul Sănătăţii a decis înfiinţarea mai multor centre de evaluare în afara spitalelor.

Alertă în spitalele din România. Medicii se tem de o triplă epidemie, după ce într-o săptămână s-au îmbolnăvit peste 100.000 de români.

Epidemia de bronșiolită la copii: Ar trebui închise școlile?

Doctorii vorbesc despre cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimul deceniu, cu secţii de terapie intensivă pline până la refuz. Numărul bolnavilor se dublează de la o zi la alta. Medicii cred că virusurile sunt mai agresive, pentru că s-au modificat să reziste în competiție cu Covid.

Secţiile de terapie intensivă pentru copii sunt pline

Şi la camerele de gardă ale spitalele ajung bolnavi zi şi noapte. Şi mai grav, secţiile de terapie intensivă pentru copii sunt pline, iar medicii spun că triajul se face ca pe front. Trebuie să le găsească locuri cazurilor grave.

Investigații medicale

Ministerul Sănătății a înființat 59 de centre de evaluare, unități ambulatorii pentru copii, pregătite în acest moment. Astfel, pacienții cu viroze respiratorii vor fi mai întâi consultați de medicul de familie și după vor fi direcționați către aceste centre de evaluare, unde vor fi supuși unor alte investigații medicale.

Cei ale căror simptome se agravează după câteva zile, deși se află sub tratament, vor fi, de asemenea, direcționați de medicii de familie către aceste centre și, ulterior, către secțiile de primiri urgențe și internați în secțiile de specialitate.

Asistența medicală pentru cei mici

Copii cu simptome grave sau cu boli cronice vor fi direct direcționați către Urgențe. Aceste centre au fost pregătite, sunt special concepute pentru copii și au circuite separate, iar Ministerul Sănătății a luat decizia de a le înființa pentru a asigura un acces mai rapid la asistența medicală pentru cei mici în această perioadă și pentru a reduce timpii de așteptare și aglomerația din unitățile de primiri urgențe”, potrivit observatornews.ro.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel