Sari la conținut

Epidemia tăcută. Singurătatea vă afectează funcțiile creierului? Singurătatea atinge cote maxime și alarmante

Sursă foto: Getty Images

Vă simțiți vreodată singur sau deconectat de ceilalți? S-ar putea să simțiți că sunteți singurul, însă singurătatea poate afecta pe oricine și poate fi devastatoare pentru sănătatea dumneavoastră.

Rezultatele alarmante ale unui studiu publicat în 2024 în Journal of the American Geriatrics Association arată că singurătatea este mai rea pentru sănătate decât abuzul de alcool, obezitatea sau chiar fumatul a 15 țigări pe zi.

Singurătatea poate lovi pe oricine la orice vârstă. De fapt, un studiu din 2019 din International Psychogeriatrics a constatat că singurătatea atinge cote maxime în trei perioade ale vieții: la sfârșitul anilor 20, la mijlocul anilor 50 și la sfârșitul anilor 80.

Fiți conștienți de faptul că singurătatea nu înseamnă neapărat să fii singur sau să nu ai prieteni. Este o suferință subiectivă, adică discrepanța dintre relațiile sociale pe care le aveți și cele pe care vi le doriți.

Singurătatea este în creștere

Singurătatea este în creștere. Aproximativ 1 din 3 adulți din SUA în vârstă de 45 de ani sau peste spun că se simt singuri, conform cercetării Fundației AARP.

Baby Boomers îmbătrânesc singuri mai mult decât orice altă generație din istoria Statelor Unite. Aproximativ 10% dintre americanii care au 50 de ani sau mai mult nu au un soț, un partener sau un copil în viață. Alte statistici triste dintr-un sondaj din 2017 arată că mai mult de 1 din 8 persoane declară că nu au prieteni apropiați.

În 2017, Dr. Vivek Murthy, Chirurgul General al SUA, a numit creșterea numărului de persoane singure o epidemie tăcută. În 2023, el a publicat un Surgeon General Advisory, numind singurătatea o criză de sănătate publică.

„Având în vedere consecințele semnificative asupra sănătății ale singurătății și izolării, trebuie să acordăm prioritate creării de legături sociale în același mod în care am acordat prioritate altor probleme critice de sănătate publică, cum ar fi tutunul, obezitatea și tulburările legate de consumul de substanțe”, a declarat Dr. Murthy în aviz.

Cum afectează singurătatea creierul?

Acest lucru este îngrijorător, deoarece oamenii sunt animale sociale. Conectivitatea socială este înrădăcinată în creierul nostru. Singurătatea sau izolarea socială nu este bună pentru tine și, cu siguranță, nu este bună pentru creierul tău.

Conform unei revizuiri sistematice din 2021 privind neurobiologia singurătății, singurătatea a fost asociată cu o structură anormală a creierului, inclusiv materia albă și cenușie. În plus, această revizuire a evidențiat o activitate cerebrală anormală în mai multe regiuni, inclusiv cortexul prefrontal, hipocampul, insula, amigdala și cortexul temporal posterior superior.

Singurătatea a fost, de asemenea, legată de modificările din creier asociate cu boala Alzheimer, conform unui studiu publicat în JAMA Psychiatry.

Tot mai multe dovezi, inclusiv cercetări din Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie și Psihiatrie, arată că, atunci când suntem singuri și/sau deconectați de ceilalți, acest lucru poate avea consecințe negative pentru noi din punct de vedere fizic, cognitiv și emoțional.

Consecințele fizice ale singurătății

Singurătatea și lipsa legăturilor sociale sunt dăunătoare pentru sănătatea fizică în multe feluri. De exemplu, conform recomandării Surgeon General, singurătatea crește riscul de accident vascular cerebral cu 32% și crește riscul de boli de inimă cu 29%.

Și mai alarmant este faptul că lipsa de legături sociale vă face cu 60% mai predispus la o moarte prematură.

În plus, cercetările au descoperit că singurătatea afectează sistemul imunitar, crescând riscul de infecții și boli.

Daunele fizice asociate cu singurătatea sunt mai dăunătoare decât v-ați putea imagina. De fapt, s-a constatat că singurătatea este echivalentă cu fumatul a 15 țigări pe zi, potrivit expertului în conectare socială Julianne Holt-Lunstad.

CONSECINȚELE SINGURĂTĂȚII ASUPRA SĂNĂTĂȚII COGNITIVE ȘI MINTALE

Singurătatea are, de asemenea, un impact negativ asupra funcției cognitive și a sănătății mintale. Un studiu efectuat pe o perioadă de 12 ani asupra adulților în vârstă a arătat că persoanele care au raportat singurătate au suferit un declin cognitiv cu 20% mai rapid decât persoanele care erau conectate cu alții.

dementa
Imagine creată cu AI

Conexiunile sociale slabe conduc la un risc cu 50% mai mare de a dezvolta demență la adulții în vârstă, conform recomandării Surgeon General. Iar singurătatea este un factor de risc recunoscut pentru boala Alzheimer.

Sentimentul de singurătate a fost, de asemenea, asociat cu depresia clinică, anxietatea socială și tulburările legate de consumul de substanțe. Conform unui raport publicat în The Wall Street Journal, Baby Boomers care se simt singuri au cea mai mare rată de suicid.

Cum social media generează singurătate?

De ce în era „social media” ne simțim tot mai singuri? Social media înlocuiește rapid legăturile în persoană, dar faptul că ne întâlnim cu oamenii online nu ne oferă aceleași beneficii ca socializarea față în față.

De fapt, într-un studiu din 2018 a existat o legătură cauzală clară între Facebook, Snapchat și Instagram și depresie și singurătate, în special în cazul adolescentelor. În plus, o cercetare din Body Image a arătat că aceste site-uri îi fac și pe oamenii vulnerabili să se simtă mai rău cu privire la corpul lor.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel