Sari la conținut

Epidemie de rujeolă, în România, din cauza fugii de vaccinare. Un adolescent de 14 ani a murit din cauza bolii

Rujeola a făcut o altă victimă. Un adolescent de 14 ani, din București, a murit din cauza acestei boli care ar putea fi prevenită prin vaccinare. Băiatul este a șaptea victimă, de anul acesta, a rujeolei. 

În România, situația este alarmantă în ceea ce privește pojarul, așa cum este denumită, popular, boala. Sunt 1500 de pacienți, dintre care 661, copii de 1-4 ani. Nici unul nu a fost imunizat cu vaccinul ROR și, din păcate, tot mai mulți părinți refuză să își vaccineze copiii.

Aradul este județul cu cele mai multe cazuri de rujeolă, 337, urmat de Timiș cu 277.

 

Legea vaccinării, în stadiu de avizare

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că legea vaccinării se află în stadiul de avizare şi că prevede, printre altele, ca părinţii să aibă obligaţia de a se informa înainte de a decide dacă îşi vaccinează sau nu copiii, fiind prevăzute sancţiuni pentru lipsa de informare.

„Legea vaccinării este în stadiu de avizare, este practic finalul. Are trei capitole mari, importante. Pe de o parte ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esenţial. Dacă ai baza legală atunci poţi să faci rezerve, dacă ai rezerve atunci nu mai rămâi fără vaccinuri. Al doilea lucru pe care îl face: ne asigură că există responsabilităţi foarte clare pentru fiecare, fie că vorbim de medicul de familie, fie de comisiile judeţene de vaccinare, fie că vorbim despre Ministerul Sănătăţii şi celelalte instituţii. Al treilea lucru pe care îl face foarte clar- stabileşte care sunt responsabilităţile ministerului, pentru eventualele efecte secundare pe care pentru prima dată Ministerul Sănătăţii le va recunoaşte. Va spune da, dacă există efecte secundare, ministerul îşi asumă responsabilitatea şi de asemenea care sunt responsabilităţile părinţilor, anume de a fi informaţi, de a lua decizia. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta numai după ce se vor informa. Legea presupune obligaţia familiei de a se informa. Există sancţiuni dar se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată”, a declarat Vlad Voiculescu.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel